GroenLeven bouwt zonneparken op bijzondere locaties | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

GroenLeven bouwt zonneparken op bijzondere locaties

Meer artikelen

Op de voormalige vuilstortplaatsen Woldjerspoor bij Groningen en Garyp in Friesland creëerde Herbo GroenLeven grootschalige zonneparken. Beide projecten bewijzen dat je met hulp van de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) een sluitende businesscase kunt opstellen voor duurzaam dubbel gebruik van terreinen.

Herbo GroenLeven ontwikkelt, bouwt en exploiteert zonne-energiesystemen. Maarten de Groot, verantwoordelijk voor marketing en communicatie: "Bij voormalig afvalbrengstation Woldjerspoor, bovenop de bult waar afval ligt opgeslagen, hebben we een park met 43.000 zonnepanelen gerealiseerd. Met een totaal vermogen van 12 megawatt levert het park voldoende elektriciteit voor 3.500 huishoudens. Het is het eerste zonnepark van deze omvang op een voormalige vuilstort."

"Ook in het Friese dorp Garyp hebben we op een afvalberg zonnepark 'de Griene Greide' gebouwd. De capaciteit van de 27.000 zonnepanelen is 7 megawatt, waarmee het dorp, ongeveer 1.700 huishoudens, van elektriciteit wordt voorzien. Wij konden rekenen op zeer betrokken inwoners die zich hadden verenigd in de energiecoöperatie Energzjy Koöperaasje Garyp."

Herbo Groenleven zou in eerste instantie een (groot) gedeelte van het park gaan exploiteren. Uiteindelijk heeft de coöperatie het voor elkaar gekregen het hele park te financieren.

Dubbele functie voor terreinen

Beide projecten zijn uniek. De Groot: "Herbo GroenLeven zoekt vaak naar mogelijkheden om een bepaalde functie van een terrein te combineren met een duurzame functie. Met voormalige vuilstortplaatsen gebeurt meestal weinig. Daarom zijn dit soort gebieden ideaal voor het plaatsen van zonnepanelen."

Een ander voorbeeld van dubbelgebruik is de overdekking van de motorparkeerplaats van het TT-Circuit Assen met 21.000 zonnepanelen. "Verder gaan we een drijvend zonnepark bouwen op de zandwinplas in Tynaarlo. En we plaatsen samen met ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten ruim 9.000 zonnepanelen, deels op het dak en deels als overkapping op het parkeerterrein. Bovendien werken we samen met FrieslandCampina aan de installatie van zonne-energiesystemen op de daken van melkveehouderijen. De ambitie is om met de productie van groene stroom op de boerderij het elektriciteitsverbruik van de hele melkproductieketen te vergroenen."

Sluitende businesscase met subsidie SDE+

Met de regeling SDE+ kan Herbo GroenLeven zonprojecten met een sluitende businesscase realiseren. Hierdoor wordt de productie van hernieuwbare energie en het grootschalig opwekken van zonne-energie in Nederland steeds lonender. De Groot licht toe: "We ontwikkelen veel zonneparken van A tot Z. Over het algemeen is subsidie nodig om dit soort zonneparken te realiseren. Sinds de introductie van de regeling SDE+ zijn we hiermee bekend. We weten waar de aanvraag aan moet voldoen en wat we moeten aanleveren. Als we toch vragen hebben, kunnen we terecht bij de SDE+-adviseurs van RVO.nl."

Meer informatie

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.