Service menu right

Groningse bedrijven willen hele stad op waterstof laten rijden

Meer artikelen

De hele stad Groningen op waterstof laten rijden. Dat is de missie van een aantal partijen in Groningen, waaronder de Holthausen Groep. De subsidie DKTI-transport helpt deze partijen daarbij. Er zijn bijna nog geen verdienmodellen voor waterstof, dus lef en investeringen zijn zeker nodig.

"Een mooie aanvulling op duurzame mobiliteit is waterstof. Het tanken gaat snel, je kunt lang rijden met een tank (snelle actieradius) en je hebt geen CO2-uitstoot. Toch is het eng om aan de slag te gaan met ideeën voor de waterstofmarkt, want verdienmodellen zijn er bijna nog niet", vertelt Stefan Holthausen.

Hij is één van de directeuren van Holthausen Groep. Het familiebedrijf houdt zich bezig met schone energie.

Vuilniswagen op waterstof

Dankzij de subsidie DKTI-transport van € 2 miljoen is het project op gang gekomen. "Met deze subsidie hebben we de mogelijkheid om zowel een waterstoftankstation te bouwen, als de waterstofvoertuigen voor de stad Groningen.

Je kunt hierbij denken aan een dieselvuilniswagen, die straks op waterstof gaat rijden. Er zijn veel hobbels die we moeten overwinnen om onze missie ‘zero emissie’ te realiseren. Je moet echt geloven in je eigen kennis en kunde."

Gemeenten en bedrijven werken samen

Holthausen Groep voert het project niet alleen uit,  maar werkt samen met nog 7 andere partners. De gemeente Groningen en Energystock B.V (dochterbedrijf GasUnie) zitten onder andere in het consortium.

"Samenwerking is de sleutel tot succes. Als bedrijf kun je dit soort grote innovaties niet alleen op de markt brengen. Met de DKTI-regeling moet je met een consortium samenwerken. "Dat is positief, want samen durf je veel meer aan dan alleen", zegt Stefan.

Meer weten?

Demonstratieregeling Klimaattechnologieën en -innovaties in transport