Hanzehogeschool Groningen haalt het beste uit de markt met duurzaam inkopen

Meer artikelen
Fietskoerier overhandigt pakketje aan vrouw bij bali

Hanzehogeschool Groningen moest door veranderde wetgeving op zoek naar een nieuwe postdistributeur. We haalden het beste uit de markt door de nieuwe postdistribiteur maatschappelijk verantwoord in te kopen. De hogeschool wil de duurzaamste hogeschool van Nederland zijn.

Decentrale overheidsinstellingen mogen niet meer inkopen via het gezamenlijke inkooptraject van de Rijksoverheid. Dat is de strekking van een recente verandering in de Europese Aanbestedingswet.

Voor Hanzehogeschool Groningen betekende dit dat ze een nieuwe postdistribiteur moest vinden. En die moest zo maatschappelijk verantwoord mogelijk zijn. Sociale onderneming Cycloon Post & Fietskoeriers kwam als winnaar uit de aanbesteding.

Milieu, klimaat én social return

In haar strategische plan Vernieuwen in Verbinding 2016-2020 stelt de hogeschool dat ze een voorbeeld wil zijn op het gebied van duurzaamheid. En moet in de breedste zin van het woord: van aandacht voor milieu en klimaat ('duurzaamheid' in smalle zin) tot inzet op social return. Samenwerking met het regionale Midden en Klein Bedrijf (MKB) moest leiden tot kostenreductie. Op deze doelen wilde ze haar postdistributie aan laten sluiten.

Meervoudig onderhands aanbesteden

"Hoe word je een zo duurzaam mogelijke organisatie? Niet alleen door zelf zo duurzaam mogelijk te handelen. Ook de leveranciers bij wie we inkopen moeten dat doen." Aan het woord is Chris Boessenkool, inkoopadviseur bij de Hanzehogeschool Groningen.

"Bij het inkopen houden we altijd rekening met onze duurzaamheidsdoelen. Wij verwachten dat onze leveranciers zo veel mogelijk maatschappelijk verantwoord ondernemen."

Geen gedetailleerde richtlijnen

Bij een aanbesteding geeft de hogeschool geen gedetailleerde richtlijnen. "We vragen bewust aan leveranciers: 'Wat kan jij doen om de uitvoering zo duurzaam mogelijk neer te zetten?' zonder daarbij specificaties voor te schrijven. Op die manier halen we het beste uit de markt – zoals afgelopen jaar bleek uit het inkooptraject voor onze nieuwe postdistributeur."

Meer weten?

Service menu right