HEBO Kozijnen: Biomassa past perfect in ons productieproces

Meer artikelen
Hebo - Kara
HEBO Kozijnen werkt met duurzaam, gecertificeerd hardhout. Prachtig materiaal voor de bouw. En ideaal restmateriaal om de eigen gebouwen van na- tot voorjaar warm te stoken. “Uiteraard willen we hiermee duurzaam zijn”, zegt technisch manager Dennis Roordink. “Maar het is ook een logische, bedrijfseconomische beslissing.”
 
Het Twentse bedrijf HEBO is duurzaam. Nog voordat dit woord in de mode raakte, paste het biomassa toe. “Al zo’n 20 jaar hadden we een biomassa-installatie staan”, zegt Roordink. “Sinds jaar en dag verwerken we tropisch hardhout. Het houtmot zogen we op in een bunker. Dat ging vervolgens in een verbrandingsketel. Zo verwarmden we het gebouw in de koudere maanden.”

Aanschaf nieuwe installatie

“In 2015 was het wel gedaan met de verbrandingsinstallatie”, zegt Roordink. “Hij functioneerde niet meer naar behoren. Bovendien stond hij voorheen aan de rand van ons complex. Maar door uitbreidingen van het bedrijf, stond hij nu midden tussen de gebouwen. Brandtechnisch was dat geen ideale situatie. We besloten een nieuw exemplaar in een nieuw onderkomen te zetten.”

Volautomatisch

HEBO kwam uit bij dezelfde leverancier. “De installatie is nu alleen een stukje moderner. Zo voeden we het houtmot niet meer rechtstreeks met de afzuigleiding in de ketel. Het gaat nu eerst veilig op een transportband. Het systeem werkt volautomatisch. Via thermostaten slaat de kachel aan. De uitstoot minimaliseren we met een elektrostatisch systeem. Die trekt door een magnetisch veld de roetdeeltjes aan.”

12 jaar SDE+

De biomassa-installatie heeft een vermogen van 800 kW. Dat is voldoende om de gebouwen te verwarmen. Roordink verwacht daarmee jaarlijks zo’n 1.200 MWh te besparen, wat neerkomt op 150.000 m3 aardgas. “Bedrijfstechnisch is het interessant dat we via de SDE de komende 12 jaar subsidie krijgen”, zegt Roordink. “Dat maakt de terugverdientijd korter. Maar ook zonder die regeling hadden we deze investering gedaan. Biomassa past perfect in ons productieproces. Het is zonde om de brandstof onbenut te laten.” Roordink raadt ook andere ondernemers zo’n overweging aan. “Aardgas of biomassa: leg het naast elkaar neer. Wat kun je met je reststromen? Afvoeren of benutten?”

Zonnepanelen

De kunst van biomassaverbranding verstaat HEBO al jaren. “De nieuwe installatie hadden we dus al snel optimaal draaien. Nu zetten we een andere stap. Op de kunststofproductiehal komen 900 zonnepanelen. Ook met SDE+ subsidie. Daarmee zouden we energieneutraal kunnen draaien. We onderzoeken of dit ook op de houtproductiehal kan. En daarnaast gaan we laadpunten neerzetten voor elektrische auto’s. Zo profiteren ook onze bezoekende klanten van onze duurzame filosofie.”
 

Service menu right