Hele jaar land bewerken in Nepal dankzij Barsha-pomp

Meer artikelen
Met de Barsha-pomp kunnen Nepalese boeren het hele jaar door hun land bewerken

Dankzij een speciale pomp kunnen boeren langs de rivier Bheri in Nepal voor het eerst in 400 jaar hun land het hele jaar door bewerken. Voor de komst van de Barsha-pomp werd er alleen geoogst tijdens het regenseizoen. Met dit succesvolle DHI-demonstratieproject komt daar nu verandering in.

Door een gebrek aan irrigatiemiddelen lag het land in het Surkhet district in het midden-westen van Nepal er buiten het regenseizoen ongebruikt bij. Dankzij de pompen is er nu voedselzekerheid en ontvangen de boeren inkomen door verkoop van groenten.

Schone pomp

De Barsha-pomp ('Barsha' betekent regen in het Nepalees) maakt gebruik van de aanwezige energie in stromende rivieren en kanalen om water te pompen. De pomp heeft geen brandstof of elektriciteit nodig om te worden bediend. Hierdoor zijn de kosten laag en is er geen uitstoot van broeikasgassen.

aQysta uit Delft heeft onder lokale omstandigheden de innovatieve Barsha pomptechnologie gedemonstreerd in Nepal. Zo is aan meerdere lokale partijen getoond dat de technologie effectief en rendabel is. Inmiddels heeft de Nepalese overheid 20 pompen gekocht en geïnstalleerd en daarnaast 200 pompen besteld.

Wereldwijde interesse dankzij DHI

"Het DHI-programma heeft sterk bijgedragen om onze technologie naar de Nepalese markt te brengen. Niet alleen om marktbewustzijn en -vraag in Nepal te creëren, maar ook om de Barsha-pomp over de hele wereld zichtbaar te maken. Nu zijn meer dan 50 landen wereldwijd geïnteresseerd in onze pomp", zegt Pratap Thapa, project manager van aQysta.

DHI-regeling

Met de subsidieregeling voor demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies en investeringsvoorbereidingsstudies (DHI) wil het ministerie van Buitenlandse Zaken het aantal Nederlandse ondernemingen dat succesvol internationaliseert in opkomende markten en ontwikkelingslanden verhogen en versterken.

De 2e tender van 2017 opent op 8 augustus 2017 en sluit op 19 september 2017 om 15.00 uur (Nederlandse tijd). U kunt nu een quickscan indienen om zo te bepalen of uw idee past binnen de DHI-regeling. Dit kan tot uiterlijk 2 weken voor sluiting van de tender.

Service menu right