Hernieuwbare stoom voor zoutproductie rendabel | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Hernieuwbare stoom voor zoutproductie rendabel

Meer artikelen

Voor de productie van zout ontvangt chemieconcern AkzoNobel op zijn locaties in Hengelo en Delfzijl biostoom. Het gebruik van de hernieuwbare stoom voor het productieproces vermindert de CO2-uitstoot en is rendabel.

In Hengelo en Delfzijl produceert AkzoNobel grote hoeveelheden zout, die grotendeels bestemd zijn voor de chemische industrie. Remko Ybema, manager external affairs energy bij AkzoNobel:"Daar zitten massieve lagen zout in de grond, die we oplossen in water. Het pekelwater halen we naar boven. Vervolgens zuiveren we het water en dampen het in totdat er zoutkristallen overblijven. Voor dat proces gebruiken we vooral stoom."

Duurzaamheid

In Hengelo is de stoom voor circa 50 procent afkomstig van Twence, dat restwarmte uit de afval- en bio-energiecentrale vermarkt. De andere 50 procent wordt geproduceerd door een eigen warmtekrachteenheid op gas. AkzoNobel Delfzijl levert ook stoom door aan andere bedrijven. Ybema: "Duurzaamheid is een van de kernwaarden van AkzoNobel. Daarom willen we onze energiemix vergroenen. We gebruiken diverse energiebronnen om ons risicoprofiel te verbeteren en prijspieken op te vangen. Bovendien dekken we ons zo in tegen het risico van een stijgende CO2-prijs."

Rendabel gebruik

"De hernieuwbare stoom van Twence is competitief geprijsd en daarmee rendabel’, aldus Ybema. "Dankzij deze stoom besparen we in Hengelo jaarlijks 70 miljoen m³ aardgas en stoten we 120 kiloton minder CO2 uit."

Subsidie voor duurzaam opwekken

Twence investeerde in en exploiteert de stoomleiding naar de zoutfabriek in Hengelo met SDE+. Ybema: ‘Als afnemer van de biostoom zijn we daarbij betrokken geweest. Want SDE+ stelt eisen aan het nuttige gebruik van de stoom.’ Overigens heeft AkzoNobel voor de locatie Rotterdam Botlek/Europoort in het voorjaar van 2018 SDE+ aangevraagd voor een houtpellet gestookte ketel.

Onbekend maakt onbemind

Zonder SDE+ komt dit soort projecten niet tot stand, denkt Ybema. ‘Dankzij het subsidiegeld kunnen deze projecten renderen. Toch zie ik dat veel bedrijven aarzelen om met bio-energie aan de slag te gaan en nog flinke stappen moeten maken. Hoe komt dat? Onbekend maakt onbemind. De markt voor bio-energie is nog in ontwikkeling. Ook het imago van bio-energie speelt een rol. Zo is er discussie over de duurzaamheid van het bijstoken van biomassa in kolencentrales."

Klimaatakkoord

Maar als bio-energie voldoet aan duurzaamheidseisen en beschikt over de juiste keurmerken kan het weldegelijk, weet AkzoNobel. ‘Bio-energie is voor ons rendabel. Bovendien moeten we wel, als we de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs, terugdringing van de temperatuurstijging tot onder de 2°C, willen realiseren."

Meer weten?

Stimulering Duurzame Energieproductie

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.