Het kan: energie besparen in de zware bouw | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Het kan: energie besparen in de zware bouw

Meer artikelen

Het lijkt tegenstrijdig: duurzaam handelen in de nog altijd fossiel aangedreven bouw. Van den Heuvel Aannemersbedrijf B.V. bewijst dat het wel degelijk mogelijk is om een duurzame speler te zijn in deze sector.

"We kiezen voor de meest verantwoorde stappen. Denk aan innovatieve machines, flinke energiebesparingen, een lagere footprint én een groene mindset", stelt Marco Bervoets van het familiebedrijf Van den Heuvel. Het bedrijf is in 2021 65 jaar werkzaam binnen de infrastructuur en Marco Bervoets is manager Bureau Ondersteuning. Hij vertelt: "We zijn actief binnen de infrastructuur voor water, energie en telecommunicatie. Concreet houdt dit in dat we met zware dieselaangedreven machines aan het werk zijn voor onder andere netbeheerders en waterschappen."

Vliegende start

Het behalen van de CO2-prestatieladder was dé kickstart van een duurzaam offensief. Bervoets ligt toe: "In 2013 behaalden we trede 3 van de CO2-prestatieladder. In 2015 gingen we naar trede 5. Zo’n certificaat is niet alleen handig om aan opdrachtgevers te kunnen overhandigen; het zet je als bedrijf ook aan het denken. Vanaf toen waren duurzaamheid en energiebesparing prioriteit."

Alleen het beste materieel

De vraag is waar zich dat allemaal in uit. Bervoets vertelt "We kochten pas twee nieuwe graafmachines en een hoogwerker. Het gaat om de schoonste machines die verkrijgbaar zijn. We wachtten in sommige gevallen bewust met de bestelling, omdat we zo over de nieuwste technieken beschikken. Zo zijn we in Tilburg bijvoorbeeld verantwoordelijk voor onderhoud en vervanging van alle openbare stadsverlichting. De motor van deze hybride hoogwerker draait niet als we aan het werk zijn."

Die belangrijke extra stap

Energiebesparing op huisvesting mag dan een relatief klein onderdeel (5%) uitmaken van de totale footprint maar er wordt wel hoog op ingezet. "Ons hoofdkantoor staat in Heesch. In totaal hebben wij negen vestigingen. Enkele energiebesparende wapenfeiten? Achthonderd zonnepanelen (320.000 kWh per jaar), warmte-koude-opslag, 3 volledig gasloze vestigingen, elektrische heaters, ledverlichting en goed geïsoleerde panden", geeft Bervoets aan.

Bevestiging van RVO

Al met al is Van den Heuvel energiezuinig in de infra op weg. Bervoets vertelt verder: "Het is altijd fijn om hierin bevestiging te krijgen. Uiteraard hebben ook wij een informatieplicht energie. Deze vragenlijst werkt verhelderend. We beseffen dat we de afgelopen jaren op eigen initiatief heel veel energiebesparende maatregelen genomen hebben. Wat betreft onze footprint doen we zoveel meer dan we op papier zouden moeten doen."

Echte revolutie op komst

Het aannemingsbedrijf denkt overigens op de drempel te staan van een nog duurzamere toekomst. Marco Bervoet sluit af met de opmerking: "We bewegen ons in een markt die nog steeds op fossiele brandstoffen draait. Als je het mij vraagt, staan we aan het begin van de echte revolutie: diesel en benzine moeten eruit. Voor ons een geruststellende gedachte dat we al veel stappen gezet hebben en nu dus in een duurzame kopgroep koersen."

Meer weten?

Kijk voor het volledige verhaal op Klimaatplein - Het kan: energie besparen in de zware bouw.

 

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.