Houtpelletinstallatie Hoogeveen maakt aardgasgebruik overbodig

Meer artikelen

In Hoogeveen nam woningcorporatie Woonconcept een houtpelletinstallatie in gebruik. Als alternatief voor gasgestookte cv-ketels. Vier houtkachels sluiten 232 appartementen aan op het ketelhuis. Dat zorgt voor verwarming en warm water. De installatie bespaart jaarlijks 300.000 m³ aardgas.

Het is een duurzame manier van warmteproductie zonder gebruik van fossiele brandstoffen, vertelt Aart van den Hoorn. Hij is interim-directeur bij Energieconcept, de dochteronderneming van stichting Woonconcept.

Houtpelletinstallatie stabieler dan zonneboilers

Energieconcept gebruikt gecertificeerde houtpellets, gemaakt van zaagafval. Dat zit in een silo, die jaarlijks zo’n 15 tot 20 keer bijgevuld wordt. Twee sensoren houden bij hoe vol de silo is. Ze geven de leverancier een seintje bij een bepaald niveau.

Die brengt per keer 24 tot 32 ton houtpellets. Van den Hoorn: "Omdat je niet afhankelijk bent van weersomstandigheden, is warmteproductie met een houtpelletinstallatie stabieler dan met bijvoorbeeld een zonneboiler. Bovendien levert het meer energie op.”

Bewustwording energiegebruik

De technische ruimte van de installatie en de silo zijn van glas. Zo kan het publiek deze redelijk nieuwe techniek goed zien.

Van den Hoorn: " ’s Avonds gaat de verlichting in de silo aan, zodat je kunt zien hoeveel houtpellets er nog in zitten. Op een koude dag daalt het niveau zichtbaar. Daarmee creëer je bewustwording rondom energiegebruik, met een impact die veel groter is dan wanneer je een folder over energie verspreidt.”

SDE+ subsidie onmisbaar

Energieconcept investeerde 1,2 miljoen euro in de installatie. Ook vroeg het bedrijf SDE+subsidie aan. Volgens Van den Hoorn waren de risico’s vanwege de wisselende gasprijs zonder een SDE+ beschikking groter. “Hoewel we er niet rijk van hoeven te worden, wilden we wel financieel uit de kosten komen. Dit soort projecten onderstrepen het belang van subsidies, want die stimuleren om nieuwe technieken toe te passen."

Warmer water en lagere energierekening

Sinds de installatie optimaal is ingeregeld, is de enige ‘klacht’ van huurders dat het warme water te warm is. Daarnaast besparen huurders 10 procent op hun energierekening. De corporatie maakt geen winst op de installatie. De duurzaamheid en de maatschappelijke winst waren doorslaggevend voor het project.

Controleer op  aanwezigheid kruipruimte

Van den Hoorn hoopt op meer vergelijkbare projecten. "Een tip is alvast om te controleren of er een kruipruimte aanwezig is, benodigd om een pijp aan te leggen. Wij hadden dit vooraf niet goed genoeg gecontroleerd. Dat zijn knelpunten die je kunt oplossen, maar toch liever wil voorkomen.”

Service menu right