Huurders gaan voor een duurzaam kantoor

Meer artikelen
Kantoorgebouw Energielabel C

Huurders willen steeds vaker in een duurzaam kantoor werken. Daarom wil Syntrus Achmea dat al haar kantoren een groen label hebben. Het pand in Zoetermeer aan de Signaalrood heeft nu zo’n groen label: het gebouw ging van energielabel G naar energielabel C.

Natuurlijke vervangingsmomenten

Syntrus Achmea beheert namens vastgoedeigenaar Stichting Achmea Dutch Office Fund verschillende kantoren. De focus ligt op natuurlijke vervangingsmomenten van apparaten. Dat betekent dat een apparaat pas vervangen wordt door een energiezuinigere variant wanneer het zijn technische levensduur heeft bereikt.

Slim aanpassen

Het bedrijf is onder meer aangesloten bij GRESB: een internationale meetstandaard voor duurzaamheid van vastgoed. Hierdoor is het vroeg op de hoogte van veranderingen op het gebied van energie. Samen met adviseurs en leveranciers wordt gezocht naar de slimste aanpassingen. En dat hoeft niet altijd veel geld te kosten.

Stoombevochtiger weg

Het kantoor in Zoetermeer is daar een goed voorbeeld van. De oude luchtbehandelingskast werkte met een stoombevochtiger. Die bleek veel energie te kosten en totaal overbodig te zijn.

Voor de nieuwe luchtbehandelingskast is gekozen voor frequentiegeregelde ventilatoren. Veel goedkoper dan het vervangen van de stoombevochtiger én een enorme energiebesparing. Soms is het dus een kwestie van weghalen in plaats van vervangen.

Andere besparingen

Ook andere besparingen zijn vanaf 2009 doorgevoerd in het pand. Besparingen die samen tot een flinke verbetering van het energielabel hebben geleid. Zoals:

  • Er zijn energiezuinige cv-ketels geïnstalleerd (HR 107)
  • Er is een nieuw gebouwbeheersysteem (GBS) geplaatst. Eentje die beter inspeelt op de buitentemperatuur en op aanwezigheid van mensen in het gebouw.
  • De verlichting is vernieuwd. Naast nieuwe lampen (HF TL 5) is ook aanwezigheidsdetectie en een daglichtafhankelijke regeling ingesteld.

Suggesties voor verduurzaming

  1. Let op de natuurlijke vervangingsmomenten van alle apparaten in het gebouw. Zit de technische levensduur erop, kijk dan of het vervangen kan worden door een duurzamer alternatief.
  2. Bepaal samen met goede adviseurs welke maatregelen nodig zijn om een stap te maken richting een beter label.
  3. En dan de gouden tip: verwijder de stoombevochtiger en voeg frequentieregeling toe op de luchtbehandelingskast. Een bevochtiger is veelal niet nodig in ons klimaat en dus een overbodige energieslurper.

Meer weten?

Service menu right