Ik vind het mooi om vooraan te staan bij de energietransitie | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Ik vind het mooi om vooraan te staan bij de energietransitie

Meer artikelen
Sarah Vaessen

Interview met Sarah Vaessen, adviseur waterstof.

Wat doe je bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)?

Ik werk als adviseur in het team Energie Innovatie op het gebied van waterstof. Sinds ik een aflevering van Tegenlicht over dit onderwerp zag, ben ik erin geïnteresseerd. Het onderwerp sluit ook heel goed aan op mijn studie Scheikunde in Nijmegen. Toen ik de vacature voor mijn functie zag, besloot ik te solliciteren.

Ik voelde me meteen thuis bij RVO. De gesprekken met managers en collega's voelden helemaal niet als een sollicitatiegesprek. Over de Sustainable Development Goals wist ik toen nog niet veel. Dit zijn de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties waaraan we bij RVO werken. Intussen raak ik steeds meer gewend aan het schakelen tussen overheid en ondernemers voor het behalen van klimaatdoelen en het stimuleren van groene energie.

Wat is jouw rol binnen het team?

Als adviseur geef ik advies over de mogelijkheden van waterstof als bijdrage aan een klimaatneutraal energiesysteem. Bedrijven dienen bij ons voorstellen in voor innovaties. Denk bijvoorbeeld aan het opslaan van waterstof in zoutcavernes en de ontwikkeling van brandstofcellen of cv-ketels op waterstof. Ik beoordeel deze voorstellen. Daarbij kijk ik of ze bijdragen aan de energietransitie, of ze innovatief zijn en of ze kans van slagen hebben.

Ook ben ik projectadviseur voor een aantal projecten. Deze zijn vooral gericht op onderzoek en ontwikkeling. Ik werk nauw samen met collega's en externe deskundigen. Er komen namelijk vaak ingewikkelde vraagstukken bij kijken, zoals de infrastructuur. Er zijn daarom veel collega's bij dit onderwerp betrokken. Ik maak graag gebruik van Hy UP, onze interne 'community' over waterstof. Zo weet ik precies welke collega's bezig zijn met dit onderwerp en kan ik ondernemers zo goed mogelijk helpen.

Daarnaast vind ik het prettig om te weten wat er in de samenleving speelt. Zo was ik pas bij een evenement over de inpassing van elektriciteitskabels. Daar had nog niet iedereen van RVO over gehoord. Ik heb uitgelegd wat wij doen en daarnaast heel goed geluisterd. Later kreeg ik een uitnodiging om langs te komen bij een kabellegger. Zulke ervaringen helpen mij om gerichter te werken.

Hoe vind je het werken bij RVO?

Het is mooi dat RVO mensen met weinig werkervaring zo'n kans geeft. Wel moest ik wennen aan de beleidstaal, de juridische vaktaal en niet te vergeten al die afkortingen. Nu voel ik me helemaal thuis. RVO geeft mij veel ruimte om mezelf te ontwikkelen. Met mijn achtergrond – ik ben ook docent scheikunde – kan ik zowel goed research doen als goed uitleg geven over iets. Ik heb de vrijheid om mijn werk voor een groot deel zelf in te richten. Als ik bijvoorbeeld een bedrijf interessant vind, kan ik er op bezoek gaan. Het is zo leuk om te zien hoe ondernemers met waterstof bezig zijn en hun verhalen te horen. Mijn rol om iets mogelijk te maken is leuk. Daarnaast vind ik het mooi om vooraan te staan bij de energietransitie. Met mijn werk draag ik daar echt een steentje aan bij.

Wat kun jij doen bij RVO?

Bekijk de openstaande vacatures en jouw mogelijkheden bij Werken bij RVO.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.