"Ik wil energie voor iedereen in Afghanistan" | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

"Ik wil energie voor iedereen in Afghanistan"

Meer artikelen

Baryalai Sadiqi is een jonge energiedeskundige. Hij werkt bij de hernieuwbare-energieafdeling van Mercy Corps in Afghanistan. Baryalai volgt daar een traineeship via het Young Expert Programmes Energy (YEP Energy). Het YEP-programma betaalt een deel van zijn salaris. Via YEP krijgen jonge professionals zoals Baryalai een kans om bij te dragen aan betere en schonere energie.

Baryalai werkt tijdens zijn traineeship aan het programma Building Reliable Energy Systems and Helping Normalize Access (BRESHNA). Het richt zich erop huishoudens en kleinere bedrijven betaalbare én schone energie te leveren. "Met dit programma willen we ervoor zorgen dat generatoren minder diesel gebruiken. Brandstoffen zoals diesel vervuilen de lucht. Daarom plaatsen we zonnepanelen van hoge kwaliteit."

Energiesituatie in Afghanistan

De zonnepanelen kunnen een oplossing vormen voor de energiesituatie in Afghanistan. In het land heeft maar 15% van de mensen toegang tot energie. Afghanistan is daarnaast erg afhankelijk van energie van buurlanden. Er zijn maar een paar steden die toegang tot energie hebben, maar de stroom valt vaak uit en is niet duurzaam. Vaak is er maar een paar uur stroom per dag.

In Afghanistan schijnt de zon meer dan 300 dagen per jaar. Overgaan op zonne-energie zou daarom echt helpen. Maar omdat het slecht gaat met de economie, wordt er weinig gedaan met zonne-energie. Baryalai wil dat veranderen. "Ik wil graag een coöperatief energiesysteem voor Afghanistan. Met de hulp van internationale organisaties kan iedereen betrouwbare en duurzame stroom krijgen."

Plannen voor de toekomst

Via het YEP-programma leert Baryalai veel wat kan bijdragen aan meer investeringen in de Afghaanse energiesector. Het land heeft zelf genoeg hulpbronnen op het gebied van energie, vertelt hij. "Maar overheidsprogramma's duren vaak niet lang genoeg en zijn er alleen voor bepaalde sectoren. Met de training van YEP wil ik beter worden in programmabeheer, communicatie en offertes maken. Hierdoor kan ik nationale en internationale organisaties vragen om te investeren en te werken aan hernieuwbare energie in Afghanistan."

YEP Energy

Het programma YEP Energy biedt financiële steun aan bedrijven die in Nederland zijn gevestigd, organisaties zonder winstoogmerk (ngo's) en kennisinstellingen. YEP Energy moedigt deze organisaties aan om voor 1 of 2 jaar een jonge energieprofessional in te huren. Dat kan een Nederlandse inwoner zijn die in een ontwikkelingsland aan een project werkt, maar ook een professional uit dat land zelf. De subsidie van YEP Energy dekt maximaal 50% van de totale kosten van de jonge professional.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is het coördinatiecentrum en de netwerkorganisatie voor het programma YEP Energy.

Meer weten?

Wilt u meer weten over YEP Energy en de voordelen voor uw organisatie? Of bent u een jonge professional in de energiesector en wilt u weten hoe u kunt meedoen? Bezoek dan onze informatiepagina over YEP Energy.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.