Industriële schoorsteen is dé plek voor energiebesparing | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Industriële schoorsteen is dé plek voor energiebesparing

Meer artikelen

Energiebesparing staat hoog op de agenda van industriële bedrijven. Niet alleen door de CO2-reductiedoelstellingen van het Klimaatakkoord, maar ook om minder geld kwijt te zijn. Eén manier om energie te besparen is hergebruik van hitte uit schoorstenen.

Producent HeatMatrix Group maakte dit rendabel met financiële steun vanuit de DEI+. Frank Tielens, CEO: "Er verdwijnt energie, in de vorm van hitte. Met onze warmtewisselaars winnen bedrijven die warmte terug." Allerlei partijen werkten eraan mee, zoals kennisinstellingen, toeleveranciers, eindgebruikers.

Plastic warmtewisselaars

Er wordt al wel warmte uit rook teruggewonnen met conventionele metalen warmtewisselaars, maar die halen slechts een deel van de warmte uit de rook. Metalen warmtewisselaars hebben namelijk een achilleshiel. Nog veel meer warmte terugwinnen betekent dat de zuren in die rookgassen gaan condenseren. En dat zorgt voor corrosie. HeatMatrix biedt daarom polymere, oftewel plastic warmtewisselaars aan. "Die kunnen wél die zuren verdragen", zegt Tielens. Een uitkomst voor bedrijven in de olie-, chemische-, staal- en voedingsmiddelenindustrie.

Enorm besparen

"De teruggewonnen warmte kent 2 toepassingen", zegt Tielens. "Je kan de warmte gebruiken om buitenlucht te verwarmen die ergens anders in het proces gebruikt wordt. Als lucht al warm is, hoef je namelijk minder brandstof te gebruiken om deze op verbrandingstemperatuur te krijgen. Dan bespaar je dus op energie en op CO2-uitstoot. Consultancybureau Berenschot berekende dat het CO2-besparingspotentieel voor onze techniek tussen de 1 en 2 megaton is. Het Klimaatakkoord vraagt om 14 megaton besparing!"

Goede businesscase

Het succes van de polymere wisselaars is bewezen met een goede businesscase. "De terugverdientijd voor onze wisselaars is tussen de 3 en 5 jaar – in sommige gevallen tussen de 5 en 10. Het hangt af van welke brandstof jouw productieproces aandrijft." Inmiddels heeft HeatMatrix veel internationale klanten, in bijvoorbeeld Duitsland, Denemarken, Polen, Servië, Pakistan en China.

Betrouwbaar en duurzaam

"Onze wisselaars gaan minimaal 12 jaar mee", zegt Tielens. "Onze oudste installatie draait al 9 jaar zonder problemen. Dat die installatie het zo goed doet is belangrijk, want we willen laten zien dat het het product ook op lange termijn betrouwbaar is. Kopers kijken daarnaar. Zij willen hun bedrijf snel duurzamer maken. Aan de overheid zijn zij ook verplicht om maatregelen te nemen met een terugverdientijd korter dan 5 jaar en moeten hierover rapporteren."

Meer weten?

Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) 2020

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.