Innovatief gereedschap voor hartspecialisten

Meer artikelen
Toekenning Innovatiekrediet aan Hemologic

De Hemodynamic Cardiac Profiler (HCP) van Hemologic B.V. is een draadloos en draagbaar systeem waarmee hartspecialisten afwijkingen in de pompfunctie van het hart kunnen vaststellen. De HCP is in de allereerste fase van onderzoek inzetbaar. Hierdoor stellen artsen eerder een juiste diagnose.

Bert van Dalen, general manager van Hemologic B.V.: "De HCP vervult een duidelijke behoefte in de medische gereedschapskist van cardiologen en anesthesisten. Mede dankzij het innovatiekrediet kunnen we dit apparaat nu echt op de markt brengen."

Direct informatie over het hart

De HCP biedt de mogelijkheid om op een snelle, niet-invasieve en gemakkelijke manier de pompfunctie van het hart te meten bij rust, inspanning en vrij bewegen. Van Dalen: "Een hartfilmpje voor inzicht in hartritme wordt altijd meteen gemaakt, vaak nog voor het eerste bezoek aan de cardioloog. Met de informatie die de HCP tegelijkertijd direct levert over de pompfunctie van het hart kunnen specialisten sneller en effici├źnter een diagnose stellen. Ze weten dan hoe het staat met de kracht van de hartspier en de doorbloeding en kunnen vragen beantwoorden als: Is er sprake van kleplekkage? Is extra onderzoek of - na een operatie - extra bewaking nodig? Heeft de gekozen therapie succes?"

Draadloos en draagbaar systeem meet hartafwijkingen

"Onze vinding is gebaseerd op een techniek waarnaar wetenschappers al sinds de jaren 1990 onderzoek doen. Er zijn ook al diverse pogingen voor toepassingen geweest, maar die hebben het niet gered. Met een team van specialisten hebben we nu het patent voor het algoritme uitgewerkt tot een werkbaar product. Ons eerste prototype was zo groot als een koelkast. Maar gelukkig hebben we de tijd mee. Dankzij de recente ontwikkelingen in de software en de minimalisering van de benodigde elektronica is het apparaat teruggebracht tot een draagbaar kastje."

Innovatiekrediet op basis van advies Raad van Bestuur

"We hebben een leenovereenkomst met onze moedermaatschappij The Surgical Company Group B.V. Dat geeft een basis. Om de financiering aan te vullen hebben we eerst gedacht aan extern durfkapitaal. Maar met dat soort investeerders raak je een deel van je eigendom kwijt. Zij krijgen voor hun inbreng graag zeggenschap of aandelen terug. Vanuit onze Raad van Bestuur kwam toen het advies om eens bij RVO.nl te laten onderzoeken of we voor innovatiekrediet in aanmerking kwamen."

Uitstekende begeleiding RVO.nl

"Omdat we een ter zake kundige moedermaatschappij hebben konden we mensen en middelen lenen om serieus te werken aan een goed businessplan. We hadden de behoefte vanuit de gezondheidszorg duidelijk gedefinieerd. Zo'n gedegen voorbereiding is voor kleine zelfstandige start-ups natuurlijk een stuk ingewikkelder.
Uiteindelijk hebben we het hele proces in een kleine 5 maanden doorlopen. Verbluffend snel. Onze ervaring met RVO.nl is dat ze makkelijk benaderbaar en goed geïnformeerd zijn, snel reageren en uitstekend advies leveren. Ik kan iedereen aanraden de gang naar RVO.nl te maken."

Proefdraaien

"We gaan nu eerst waarmaken wat we voor ogen hebben en richten ons vooral op verder wetenschappelijk onderzoek. Op basis van de resultaten beslissen we hoe we het apparaat precies gaan uitvoeren. Daarna volgt registratie. We schatten dat het nog 2 jaar duurt voor we ons product kunnen vrijgeven. Voordat we onze blik verder richten, gaan we proefdraaien in Engeland, Frankrijk en de Benelux. De komende tijd halen we ook meer functies in huis die we nu nog inhuren bij externe consultants."

Interesse?

Ook interesse in Innovatiekrediet? Leg uw projectidee of plan aan RVO.nl voor via de quickscan.

Foto: vlnr Charles Hollenkamp, Managing Director Hemologic, Bert van Dalen, General Manager Hemologic, Eddy Schipper, projectmanager RVO en Michiel de Boer, Projectmanager RVO

Service menu right