Innovatiekrediet helpt met geld en sterke businesscase

Meer artikelen
server Asperitas

Asperitas koelt datacenters op een ecologisch verantwoorde manier en volgens een innovatief technisch principe. Het Innovatiekrediet hielp om dit uitdagende concept van de grond te krijgen.

Datacenters zijn faciliteiten waarin ICT-apparatuur wordt ondergebracht. Markus Mandemaker, medeoprichter en -eigenaar van Asperitas: "Voor de veiligheid is het belangrijk om de warmte die de computers genereren af te voeren. Dat kan via de lucht. Maar dan gaat de warmte verloren. Je kunt dat efficiënter doen met vloeistof."

Van energiegebruiker naar warmteleverancier

Asperitas stofte een al bestaand concept af. Door elektronica in vloeistof te hangen kan je de warmte gemakkelijk in die vloeistof vangen. De energie voor installaties die de datacenters koelen en die lucht rondblazen heb je niet meer nodig", legt Mandemaker uit. "Bovendien kun je de gebruikte energie in de vorm van warm water hergebruiken, bijvoorbeeld voor gebouwverwarming. Zo kan een datacenter tot wel 50% energie besparen."

Innovatief concept

Het vernieuwde concept voor vloeistofkoeling is innovatief, zegt Mandemaker. "Als je netwerkkabels in vloeistof - in ons geval olie - onderdompelt, kan de strakke omgeving van een datacenter vies worden. Daar komt bij dat vloeistof moet circuleren om de warmte af te voeren. We willen de impact op de omgeving echter zo veel mogelijk beperken. Onze innovatieve oplossing zit ’m in natuurlijke convectie: zwaartekracht drijft de circulatie aan. Daarbij hebben we een schone, goed te onderhouden installatie laten ontwerpen die voldoet aan de eisen van de internationale cloud datacenterindustrie: efficiënt, flexibel en modulair schaalbaar."

Van businessplan naar marktinteractie   

Begin 2015 schreef Asperitas een businessplan. "In de zomer van 2015 realiseerden we zelf onze proof of principle", aldus Mandemaker. "Daarna ging een ingenieursbureau voor ons aan de slag met de ontwikkeling van de installatie. In de zomer van 2016 was het eerste prototype klaar. Dat hebben we doorontwikkeld. In 2017 bouwden we onze eerste miniserie, waarmee we marktinteractie zochten. Sindsdien zijn we actief aan het verkopen en tekenden we onze eerste contracten."

Meer dan een geldpot

Asperitas maakte gebruik van het Innovatiekrediet. "Daar waren we aanvankelijk niet mee bekend", vertelt Mandemaker. "Maar we vermoedden dat er voor onze innovatie wel ergens een potje zou zijn. Zo kwamen we uit bij het Innovatiekrediet. Ik merkte dat het Innovatiekrediet meer is dan alleen een geldpot. De regeling is hoogdrempelig: je krijgt het krediet niet zomaar en we vonden de aanvraagprocedure zwaar. Daarom besloten we er een externe adviseur bij te halen, wat resulteerde in degelijke plannen. Als ondernemer zit je diep in de materie. Bij een technische innovatie verzand je al snel in technische details of jargon. Een externe adviseur helpt je de formulering van je plannen af te stemmen op wat RVO.nl nodig heeft om het te kunnen goedkeuren."

Beter plan

De kritische vragen die RVO.nl stelde hielpen de plannen consistenter, doordachter en dus beter te maken. "De mensen van RVO.nl hebben al heel veel innovaties gezien die goed of verkeerd gingen. In hun vragen en opmerkingen zit al die gestolde ervaring opgesloten. Als er een valkuil in je plan zit, zien zij hem."

Voordeel

Die hoge drempel vindt Mandemaker achteraf gezien een voordeel. "Als je eenmaal krediet krijgt, betekent dit dat je de overheid hebt weten te overtuigen. Dan moet het wel een uitstekend plan zijn. De kredietverstrekking draagt daarmee bij aan onze geloofwaardigheid."

Investeerders

"We geloofden zo in ons concept, dat we ook zonder het Innovatiekrediet ons project waarschijnlijk hadden doorgezet", denkt Mandemaker. "Maar de kredietverstrekking heeft ons zeker geholpen andere investeerders over de streep te trekken, en heeft dus de kans op het slagen van het project vergroot."

Adviseur

Mandemaker adviseert ondernemers om bij de aanvraag van het Innovatiekrediet een extern adviseur in te schakelen die ervaring heeft met plannen voor uitdagende innovaties. "De procedure is intensief. Maar als je de medewerkers hebt weten te overtuigen en je eenmaal aan boord bent bij RVO.nl, krijg je ook alle steun."

Service menu right