Innovatiepartner ontwikkelt slimme maatwerkapplicaties

Meer artikelen
man achter beeldscherm

De Nederlandse onderneming KE-works werkt samen in een Europees innovatieproject. Doel: het versnellen van het ontwerpproces tijdens de productontwikkeling binnen de hoogwaardige technische maakindustrie. Met ITEA-steun krijgen 14 bedrijven in 5 landen de kans om nieuwe technieken en oplossingen te ontwikkelen en te toetsen.

KE-works ontwikkelt slimme maatwerkapplicaties om ontwerpprocessen te automatiseren. Stefan van der Elst, Managing Director a.i. van KE-works: "We richten ons hoofdzakelijk op hoogwaardige, kennisintensieve industrieën zoals de luchtvaartindustrie, de automobielindustrie, de bouw en infrastructuur. We maakten bijvoorbeeld een applicatie om het ontwerpen en simuleren van het gedrag van vliegtuigonderdelen volledig te automatiseren. We ontwikkelden ook een applicatie om bouwwerkzaamheden aan het spoor digitaal en daarmee in real-time te keuren."

Applicatieplatform KE-chain

De ingenieurs en programmeurs van KE-works verwerken technische kennis en integreren verschillende andere applicaties en systemen. Van der Elst: "Een heel team moet ermee kunnen werken. Flexibiliteit staat voorop. Om de technische maatwerkapplicaties sneller en gemakkelijker te maken, ontwikkelden we KE-chain, een eigen applicatieplatform. Verschillende Nederlandse industrieën profiteren daarvan."

Europees IDEALISM: 14 partners uit 5 landen

"Binnen het ITEA3-project IDEALISM werken we samen met 14 partners uit Duitsland, Noorwegen, België, Spanje en Nederland," licht Van der Elst toe. "Naast technische partners en technologieproviders zijn grote partijen als Airbus en Fokker betrokken. Met dit Europese innovatieproject versnellen we het ontwerpproces tijdens de productontwikkeling. De ambitie is om de time-to-market en de kosten van nieuwe hoogwaardige producten te halveren. Ons platform speelt daarbij een belangrijke rol."

Innovatienetwerk-makelaar

KE-works kreeg bij de aanvraag om steun van ITEA3 hulp van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Van der Elst: "RVO.nl is een uitstekende innovatienetwerk-makelaar. De medewerkers sturen actief op buitenlandse contacten en brachten ons in contact met nieuwe partners die baat hebben van onze diensten. Ze weten wat de speerpunten zijn in andere landen en wat we kunnen doen vanuit Nederland om tot successen te komen. De oplossingen die wij bieden vanuit innoverende mkb-ondernemingen koppelen ze aan problemen in de industrie en maatschappelijk onderzoek van kennisinstellingen."

Klantvraag centraal

"De sterke vertegenwoordiging van verschillende industrieën houdt ons scherp. De klantvraag staat centraal, daardoor blijft ons onderzoek toegepast en houden we de juiste focus", verklaart Van der Elst het succes van KE-works. "De eerste commerciële resultaten boekten we met een toepassing van een applicatie voor het automatiseren van het ontwerp voor de vliegtuigbekabeling. We werken daarvoor samen met Fokker Elmo. We werken bovendien aan een vervolgproject, waarbij het onderzoek zich meer richt op moderne technologieën als machinaal leren en het veilig delen van data."

ITEA3 (Information Technology for European Advancement)

ITEA3 is een Europees strategisch onderzoeksprogramma voor de ontwikkeling van software-intensieve systemen en diensten.
Met het Eurekacluster ITEA helpt het ministerie van Economische Zaken Nederlandse bedrijven om hun internationale concurrentiepositie te versterken. Het programma is een belangrijk onderdeel van het innovatiecontract van de topsector Hightech Systemen en Materialen (HTSM). RVO.nl is verantwoordelijk voor de uitvoering.

KE-works maakt ook gebruik van de subsidieregeling WBSO voor interne productontwikkeling.

Service menu right