Internationaal mensen en culturen verbinden

Meer artikelen
Praktijkverhaal_Withlocals

Withlocals is een online marktplaats waar de lokale bevolking diensten aanbiedt die reizigers kunnen kopen. De innovatieve succesformule stoelt op het concept van een nieuwe deeleconomie. Via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) kreeg Withlocals steun vanuit het mkb-instrument van Horizon2020.

"Onze missie is om mensen en culturen te verbinden via culinaire en unieke, persoonlijke ervaringen", vertelt Mike Beunder, verantwoordelijk voor de subsidieaanvraag en voormalig directeur van Withlocals. "Gepassioneerde locals bieden via de site ervaringen en vaardigheden aan aan reizigers. In de zoekmachine geven reizigers een locatie en datum op en krijgen dan een lijst van locals die (bijvoorbeeld culinaire) activiteiten en persoonlijke ervaringen aanbieden."

Duurzame deeleconomie voor lokale bevolking en reizigers

Het idee voor Withlocals ontstond in 2014 uit de Greenhouse Group. Beunder: "De Greenhouse Group is een moderne firma die hun medewerkers uitdaagt met nieuwe ideeën te komen en hen dingen laat uitproberen. Met ons idee gebruiken we online technologie om mensen te verbinden en op een nieuwe wijze kennis en geld uit te wisselen. We veranderen dus niet alleen de toekomst van reizen en uit eten gaan, maar creëren tegelijk een duurzame deeleconomie."

Kansen via Horizon2020

Withlocals, een met durfkapitaal gefinancierde start-up, zocht naar subsidie om het project verder uit te werken. Beunder had al eerder kennisgemaakt met de adviseurs van RVO.nl: "Een prettige organisatie om mee samen te werken. Ze zijn effectief, weten waar ze het over hebben, zoeken mee naar kansen en bieden uitstekende ondersteuning. Vanwege ons nieuwe businessmodel kwamen we bij het mkb-instrument van Horizon2020 terecht."

Leerzaam voor alle partijen

"Bij Horizon2020 komt veel kijken, dat doe je niet even op de bonnefooi. Je moet over de hele breedte kwaliteit leveren. We riepen de hulp in van een adviesbureau dat bekendstaat om zijn resultaten. Met succes. Je moet jezelf overigens niet rijk rekenen of volledig van zo’n subsidie afhangen. Via RVO.nl delen we onze ervaringen en best-practices met andere bedrijven met een vergelijkbare opzet. Dat is leerzaam voor alle partijen."

Specifieke programma’s

Voor Horizon2020 heeft Withlocals de doelstelling om voor 18 Europese steden te bemiddelen. Beunder: "Het duurt iets langer dan gepland, maar we zijn er bijna. Tegelijkertijd werken we aan een nieuwe uitrol van producten. Als datagedreven bedrijf stellen we nieuwe producten vast aan de hand van de gegevens die we hebben over gebruikers en aanbieders. Voor steeds meer steden weten we steeds beter wat onze doelgroep zoekt. Met Withlocals Originals bieden we specifieke programma’s die iedereen verder zelf kan personaliseren."

Speciaal mkb-instrument in Horizon 2020

Het mkb-instrument (SME instrument) van Horizon 2020  is bedoeld voor innovatieve, internationaal georiënteerde midden- en klein bedrijven met de ambitie om te groeien. Het instrument ondersteunt het verkennen van nieuwe markten (fase 1: lump sum subsidie van € 50.000) en activiteiten om de innovatie gereed te maken voor marktintroductie (bv. demonstratieprojecten, opschalen). Team IRIS van RVO.nl geeft informatie en inhoudelijke feedback op projectvoorstellen van Nederlandse mkb’ers.

Service menu right