Internationaal ondernemen ontstaat vaak per toeval

Meer artikelen
Adviseur internationaal ondernemen Joren Schep

Interview met Joren Schep, Adviseur internationaal ondernemen.

Hoe ziet je werk bij RVO.nl eruit en met welke onderwerpen houd jij je bezig?
"Ik werk voor de afdeling internationalisering midden- en kleinbedrijf. Sinds eind 2015 werk ik als Business Development Coach (BD-coach) voor het Verenigd Koninkrijk. Ook ben ik programma manager voor het Partners International Business (PIB) instrument.

"Als BD-coach Verenigd Koninkrijk spreek je veel met ondernemers, ministeries, brancheorganisaties, kamers van koophandel. Je bent met organisaties bezig in Nederland, maar ook met Nederlandse organisaties in het VK. Zoals de Nederlandse ambassade in Londen. Of het Netherlands Business Support Office in Manchester. Ik zie ons een beetje als het Nederlandse kantoor van het economische buitenlandnetwerk."

Hoe ziet een typische werkweek er voor jou uit?
"In een doorsnee week heb ik denk ik net zoveel interne als externe afspraken. Ja, er zijn veel vergaderingen, maar dat hoort ook wel bij het leven van een ambtenaar. Mijn week is zó gevuld. Het Brexitloket is daar een mooi voorbeeld van. Eigenlijk een te grote opdracht voor mij alleen. Hij komt wel bij mij binnen. Hoe zorg je ervoor dat je dat goed oplost? Dat bespreek je met collega’s en leidinggevenden. Nu komen er een paar nieuwe collega’s bij."

Hoe help jij ondernemers op het gebied van internationaal ondernemen?
"Vaak is het zo dat bedrijven nog niet kunnen inschatten welke kansen er over de wereld zijn. Je moet ze soms een wortel voorhouden: Heb je wel gezien dat daar enorme kansen liggen?

"Zoals bijvoorbeeld elektrisch rijden en de daarbij behorende laadinfrastructuur in het VK. Nederlandse bedrijven kwamen massaal opdagen bij een seminar over dit onderwerp. Dat is een soort interessepeiling voor de ambassade: daar moeten we iets mee.

"Vervolgens starten wij een traject. Daarmee ondersteunen we de sector van die bedrijven bij het zakendoen in het VK. Dat doen we over een langere periode. Zo hadden we afgelopen donderdag een delegatie Britten op bezoek bij een door RVO georganiseerd innovatieseminar in Helmond."

Hoe verloopt de wisselwerking tussen ondernemers en overheid?
"Internationaal ondernemen ontstaat vaak per toeval. Als overheid kunnen wij de ondernemers daarbij motiveren en enthousiasmeren. Ondernemers leren veel van hun concullega’s, andere ondernemers. Ze kunnen elkaar ontmoeten op een evenement dat wij als overheid organiseren. Maar meegaan naar een missie is ook een mogelijkheid voor ze.

"Via het PIB-programma probeer je de werelden van het bedrijfsleven en van de overheid bij elkaar te brengen. Ik ben bij RVO een soort tussenpersoon, een makelaar zou je kunnen zeggen."

Hoe ga je om met vragen die ondernemers stellen over Brexit?
"Brexit is een soort donkere wolk die in de lucht hangt. Het weerbericht lezen de ondernemers wel, maar daar staat nog niet duidelijk in wat die wolken gaan doen. Terwijl er ook veel wél bekend is. Je krijgt bijvoorbeeld douaneprocedures. Dat betekent dat de kosten en leveringstijden toenemen.

"Dan moet je naar je eigen bedrijf kijken en je afvragen: hoe belangrijk is het VK voor mij? Als het heel belangrijk is: wat kan ik dan doen om me goed voor te bereiden? Dat dragen we nu uit via allerlei communicatiekanalen. Je ziet wel dat andere Europese landen onze initiatieven overnemen. Dat is mooi om te zien."

Op welke prestaties ben je het meest trots en waarom?
"Ik ben heel blij wat wij met RVO en de KvK op 29 maart hebben neergezet. Dat zijn het Brexitloket, de Brexit impact scan en de Brexit vouchers. Het is mooi dat ieders naam eronder staat en dat we het met z’n allen doen.

"Maar ook de PIB, de publiek-private samenwerking. Je probeert als programmamanager twee of drie programma’s per jaar te ontwikkelen. Dat leidt soms tot hele mooie orders in het buitenland en meerjarige strategische programma’s. Je hebt dan wel wat te vieren. Vroeger deden we dat met champagne. Nu met jus d’orange. Je moet toch een beetje letten op het imago van de overheid."

Meer informatie

Heeft u vragen over internationaal zakendoen? Neem dan contact op met Joren Schep of bel met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op 088 042 42 42.

Bekijk ook het overzicht voor meer verhalen van RVO.nl-medewerkers.

Service menu right