INTERREG-subsidie voor Nul op de meter-concept | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

INTERREG-subsidie voor Nul op de meter-concept

Meer artikelen

Nul-op-de-meter-renovaties maken bestaande bouw en nieuwbouw energieneutraal. Het project E=0 van de Nederlandse organisatie Stroomversnelling zorgt met partners uit Luxemburg, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk voor grote oplages van deze renovatiepakketten.

Stroomversnelling leidt een consortium van verschillende Europese partijen. Het consortium ontving € 5,41 miljoen subsidie uit het INTERREG Noordwest-Europa (NWE-)programma. De subsidie is voor de uitbreiding van nul-op-de-meter-renovaties. Het project is gebaseerd op het succesvolle Energiesprong-programma uit Nederland. De metropoolregio Rotterdam - Den Haag is hierbij een grote speler.

Marktonderzoek via Horizon 2020

Het project startte niet direct bij INTERREG. Eerst vond een marktverkennend onderzoek plaats binnen het Europese onderzoeksprogramma Horizon 2020. Dit om te zien of het idee levensvatbaar was.
 

Hiervoor kreeg het project € 3,6 miljoen. Na afloop besloot Stroomversnelling om met dezelfde partners het project voort te zetten binnen INTERREG NWE.

Snel grootschalig isoleren

Vanuit Stroomversnelling is Ron van Erck projectleider. Hij vertelt: "Denk bij het E=0-project aan het grootschalig isoleren van rijtjeswoningen. Je voorziet deze huizen van een volledig nieuwe schil, door een geïsoleerde wand ervoor te zetten en een nieuw dak erop. Deze complete make-over kost maar een paar dagen."

Lagere kostprijs door Europese samenwerking

"Om dit soort aanpassingen door te voeren zijn kwalitatieve pakketten nodig. Dat kan alleen via een industriële, grootschalige aanpak. De Nederlandse markt is hier te klein voor. Daarom werken we samen met partners uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Luxemburg. In totaal moeten er 11.200 woningen een make-over krijgen."

"Daarvoor realiseren we grote oplages renovatiepakketten. De prijs is op dit moment al gehalveerd. Daar moet uiteindelijk nog 40% vanaf. Hoe groter de productie, hoe efficiënter en hoe lager de uiteindelijke prijs voor de consument", aldus van Erck.

Klimaatakkoord

Om de doelstellingen voor de klimaattafel Gebouwde Omgeving in het Klimaatakkoord te behalen moeten bijna alle gebouwen in Nederland aangepakt worden. Dat betekent dat er vanaf 2021 jaarlijks ruim 200.000 woningen geïsoleerd moeten worden. Een enorme uitdaging, maar het project E=0 draagt hier aan bij.

Rol RVO

Het Europese programma INTERREG biedt u als ondernemer, onderzoeker en overheid de mogelijkheid om internationaal samen te werken aan duurzame projecten. RVO beantwoordt vragen en ondersteunt u in alle fases van het aanvraagproces. En helpt bij goedkeuring op Europees niveau.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.