Service menu right

Kantoormeubelbedrijf bespaart 10% energie

Meer artikelen

Voor veel bedrijven in Nederland geldt de informatieplicht energiebesparing. Dit betekent dat zij energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd tot 5 jaar moeten rapporteren. Dit gaat via het eLoket van RVO.nl. Kantoormeubelspecialist Albeka begon op tijd met energiebesparing. “Zo kun je je investeringen spreiden.”

Albeka levert gebruikte en nieuwe meubels vanuit 3 locaties. Alleen voor de hoofdvestiging in Hendrik-Ido-Ambacht geldt de informatieplicht energiebesparing. Daar verbruikt het bedrijf jaarlijks 182.000 kWh elektriciteit en 31.000 m3 aardgas. Dat is ruim boven de grens van de informatieplicht.

Inzicht in energieverbruik

De gemeente en omgevingsdienst wezen Albeka al op de verplichtingen. Het bedrijf kreeg EnergiePartners als adviseur aangeboden om te helpen om aan de verplichtingen te voldoen. Zij hebben de expertise om energieverspilling in de gebouwde omgeving tegen te gaan.

“Het is fijn om een partner te hebben die verstand heeft van energiebesparing”, zegt algemeen directeur Nelis van der Hoek. “EnergiePartners koppelde hun online monitoringssysteem aan onze bedrijfsprocessen. Zo konden we in één oogopslag ons verbruik en mogelijke besparingsmaatregelen inzien.”

10% energiebesparing

Albeka nam al een hele lijst aan maatregelen in het 25 jaar oude pand van 11.000 m2. De hallen zijn voor 80% voorzien van led-verlichting en de gevel is beter geïsoleerd. Belangrijk is ook dat de medewerkers hun computers uitzetten als ze weggaan. Ten opzichte van 2018 bespaart Albeka nu 10% energie. “Terwijl we als bedrijf aan het groeien zijn. Dus we doen het hartstikke goed.”

Terugverdientijd

Van der Hoek is blij al vroeg begonnen te zijn met besparen. “De investeringen kunnen behoorlijk zijn. Maar als je elk kwartaal iets doet, is het haalbaar. Belangrijk is dat je een plan hebt.” Onder de informatieplicht vallen investeringen met een terugverdientijd tot 5 jaar. Voor de investeringen met een langere terugverdientijd maakte Albeka dankbaar gebruik van de Energie-investeringsaftrek.

Ledverlichting en zonnepanelen

In 2020 krijgt de laatste 20% van de hallen ledverlichting. “Energiebesparing is niet onze core business. Maar als je hiervoor expertise in huis haalt, wordt het leuk om te doen. Ook willen we investeren in duurzame energie-opwekking door zonnepanelen op het dak te plaatsen.”

Meer weten?