Service menu right

Kennis verzilveren is een proces van de lange adem

Meer artikelen

Steeds meer onderwijs- en kennisinstellingen weten hun kennis te verzilveren. Deze zogeheten valorisatie leverde het afgelopen decennium veel start-ups op. Toch doen nog lang niet alle onderwijsinstellingen actief aan valorisatie.

Dat zegt Fred Dom, voorzitter van de adviescommissie van het Valorisatieprogramma, een programma dat in 2010 is opgezet. In de afgelopen jaren is geïnvesteerd in ondernemerschapsonderwijs, onder andere met het oprichten van 12 Centers of Entrepreneurship die verbonden zijn aan hogescholen en universiteiten. De resultaten van deze programma’s: meer dan 150.000 studenten volgden ondernemerschapsonderwijs en meer dan 2000 bedrijven schreven zich in bij de Kamer van Koophandel.

Professionelere infrastructuur

Naast deze resultaten zorgden deze programma’s ervoor dat de infrastructuur verder geprofessionaliseerd is, vertelt Dom. "Ik denk bijvoorbeeld aan de Kennis en Technologie Transfer Offices (KTO’s) die wetenschappers ondersteuning bieden bij het vertalen van kennis in nieuwe bedrijvigheid. Als kennismakelaar brengen de KTO’s samenwerking tot stand tussen kennisinstelling en marktpartijen. Daarom gaan we er zeker mee door. Valorisatie is een proces van de lange adem en de tijd zal leren hoe succesvol de programma’s zijn."

Bredere definitie

Valorisatie is binnen de kennisinstellingen meer gaan leven en ook een breder en dynamischer begrip geworden, vertelt Dom. "Vroeger was het voorbehouden aan de bèta’s, maar nu doen ook de gamma’s en alfa’s mee. In 2004 was valorisatie ongeveer synoniem voor een bedrijf beginnen; nu is de definitie veel breder. Je kunt als instelling nu bijvoorbeeld ook een licentieovereenkomst aangaan, of je kennis op een andere manier de maatschappij in brengen."

Steun blijft nodig

Het Valorisatieprogramma, dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) coördineert, loopt nog tot eind 2018. Steun blijft nodig, verwacht Dom: "Het blijft namelijk lastig om financiering van valorisatie in de kennisinstellingen in te bedden. Nu is financiering vooral gebaseerd op onderzoek en onderwijs. We moeten een manier zien te vinden om geld toe te wijzen aan valorisatie. Dat is een heet hangijzer, waar de komende tijd nog veel onderhandeling over nodig is. Ik denk dat als je de steun nu intrekt, de valorisatieprogramma’s inzakken. Valorisatie kost nou eenmaal geld."

Wat is Valorisatie?

Onze RVO-reporter vroeg dit aan minister Kamp tijdens het evenement ‘Nederland valoriseert’. Kamp: "Valorisatie gaat erom dat je de kennis die er is op hogescholen en universiteiten ten goede laat komen aan de samenleving. Dat gaat via bedrijven, die ontwikkelen producten en diensten en daar heeft de samenleving dan wat aan." Bekijk het filmpje.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.