KiesZon bouwt één van de grootste dakprojecten van Nederland

Meer artikelen
kieszon.jpg

Metaalgroothandelaar ThyssenKrupp Materials Nederland heeft ambitieuze milieudoelstellingen. Voor de verwerking van staal, rvs en aluminium verbruikt de onderneming een ruime hoeveelheid elektriciteit. Het bedrijf beschikt over vele m2 dak. Daarom was het logisch om de daken te voorzien van zonnepanelen. Zo kon de organisatie haar milieudoelstellingen behalen.

De organisatie koos voor een leaseconstructie met KiesZon. KiesZon maakte voor deze investering gebruik van fiscale aftrekmogelijkheden via EIA. Het leasen van een zonnestroomsysteem is niet alledaags. Maar steeds meer overheden en bedrijven kloppen aan bij bedrijven als KiesZon voor het leasen van een zonnestroomsysteem. Vaak ontbreekt het namelijk aan bijzondere kennis binnen een organisatie. Daarnaast liggen de financiële rendementseisen van een onderneming vaak hoger dan een zonnestroomsysteem kan bieden.

Voordelen

Gideon Overwater, directeur van KiesZon: "Overheden en bedrijven kunnen bij ons een PV-systeem leasen. Wij ontwerpen het systeem, installeren het en regelen de financiering, het onderhoud en gebruik. Het is een totaalpakket. Organisaties leasen dit systeem voor een periode van 6 tot 16 jaar. Daarbij hebben ze de optie om het na 16 jaar door KiesZon weer te laten verwijderen. Ze kunnen ook eigenaar worden in deze periode. De klant bepaalt dus in feite zelf de looptijd. De kosten zijn niet hoger dan anders, bijvoorbeeld bij grijze stroom.

Hoger energielabel

Het energielabel van hun gebouw stijgt met 1 of 2 niveaus. Bovendien kunnen ze vaak voor een duurzaam gebouw een gunstigere hypotheek krijgen. Kiest de klant ervoor toch nog eigenaar te worden? Dan heeft het zonnestroomproject nog een levensduur van wel 15 tot 25 jaar."

Stroomproductie

Het Duitse industrieconcern ThyssenKrupp loopt voor op het gebied van duurzame energie. ThyssenKrupp vond het idee van leasing goed passen bij haar bedrijfsfilosofie. Gideon Overwater: "Wij hebben met dit bedrijf een overeenkomst voor 2 vestigingen. Op de hoofdvestiging in Veghel liggen nu 10.272 panelen op het dak. Ze hebben een piekvermogen van 1.746.240 Wp. In Zwijndrecht liggen 3.200 panelen op het dak met een piekvermogen van 544.000 Wp. De verwachte stroomproductie is 2.175.000 kWh per jaar. Dit staat gelijk aan zo’n 1.200 kton CO2-besparing per jaar.

Wij hebben gekozen voor dunne-film panelen. Deze panelen hebben geen last van het schaduwrisico. Ze presteren al zodra het licht wordt. Daarbij geven ze minder piekbelasting voor de bestaande transformatoren van het bedrijf."

Welkome faciliteit

Voor deze investering maakte KiesZon gebruik van zowel de Energie-investeringsaftrek (EIA) als de SDE-regeling. Tegenwoordig kan dat niet meer tegelijk, maar de SDE-beschikking dateert nog uit 2013. KiesZon krijgt dus aan de ene kant voor iedere geproduceerde kilowattuur stroom ruim 10 cent netto subsidie. En daarnaast kan je een deel van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dit is bovenop de gebruikelijke afschrijving. Gideon Overwater: "Jammer dat je geen gebruik meer kunt maken van beide regelingen voor één investering.

Voor zonnestroom is de SDE het meest interessant. Dus bij nieuwe investeringen kiezen we daarvoor. Maar de EIA was in dit geval een heel welkome faciliteit voor ons. Daarmee is de terugverdientijd aantrekkelijk geworden, iets wat zonder investeringsaftrek niet het geval was."

Service menu right