Klimaatdoelen haalbaar door hergebruik stoom | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Klimaatdoelen haalbaar door hergebruik stoom

Meer artikelen

Dow Benelux B.V. onderzoekt elke dag waar het duurzamer kan in de bedrijfsvoering. Subsidies helpen daarbij. Zoals bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van de stoomrecompressor. Een systeem waarmee Dow weer een stap dichter bij CO2-neutraliteit komt. Het bedrijf streeft naar circulaire warmte zonder ecologische voetafdruk.

"De stoomrecompressor is een belangrijke oplossing voor warmtehergebruik," vertelt Kees Biesheuvel, technologie- en innovatiemanager bij Dow Benelux. "Met deze machine kunnen we de energie die we opwekken uit stoom steeds opnieuw gebruiken. De stoomrecompressor zet onze reststoom namelijk onder druk, waardoor de temperatuur en de energiewaarde hiervan weer stijgen."

Subsidie voor innovatie

Het chemiebedrijf heeft op dit moment een proefopstelling van de machine staan. Deze comprimeert pas 1% van het totale stoomgebruik. Toch is dat al goed voor een afname van 20.000 ton CO2 per jaar. Een besparing van 0,5% op de totale CO2-uitstoot van ons bedrijf. Die getallen zullen hoger worden als Dow Benelux de recompressor doorontwikkelt. "En dat zullen we met deze resultaten zeker blijven doen."

De (door)ontwikkeling van de machine is onderdeel van het voortdurende onderzoek van Dow Benelux naar mogelijkheden om CO2-neutraal te worden. "Ondersteuning vanuit de Rijksoverheid is heel welkom bij de stappen die we daarin zetten." De subsidie Demonstratie Energie- en Klimaatinvestering (DEI) hielp het bedrijf bij het ontwikkelen van de stoomrecompressor. "Die overheidsbijdrage van € 1,3 miljoen heeft onze terugverdientijd met een derde verminderd."

Succesformule

Voor zijn bedrijfsvoering combineert Dow Benelux wetenschappelijke inzichten met technologische kennis. Een succesformule: het bedrijf behoort tot de grootste 12 industriële bedrijven van Nederland. Die status brengt verantwoordelijkheid met zich mee, stelt Biesheuvel.

Ongeveer 75% van de industriële CO2-uitstoot in Nederland komt van de 12 grootste industriële bedrijven. Dow staat als vierde in dat lijstje. "Niet een plek om trots op te zijn. We willen onze milieu- en klimaatimpact graag zoveel mogelijk beperken – en anderen inspireren datzelfde te doen,"aldus Biesheuvel.

Biesheuvel legt uit waarom de uitstoot nu zo hoog is. "Dow staat aan het begin van de waardeketen. Wij produceren chemische bestandsdelen waar later andere chemicaliën en kunststoffen mee gemaakt kunnen worden. Om dat te kunnen doen, moeten we moleculen transporteren, kraken of samenvoegen. Daar is veel energie voor nodig. Een deel van die energie gaat in de moleculen zitten. Van het teveel aan energie, maken we grotendeels stoom. Die stoom gebruiken we weer in andere delen van de fabriek.

Dankzij de stoomrecompressor houden we straks de energie in onze fabriek in plaats van dat we extra energie nodig hebben voor de opwekking van stoom. Zo streven we naar circulaire warmte zonder ecologische voetafdruk."

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.