Kluswoningen verbeteren leefbaarheid Den Bosch | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Kluswoningen verbeteren leefbaarheid Den Bosch

Meer artikelen

In de Bossche wijk Eikendonk werkten bewoners en de gemeente Den Bosch de afgelopen jaren hard om de wijk te vernieuwen. De oplevering van de kluswoningen aan de Eindstraat en het Bosschepad, was een belangrijke fase in het gemeentelijke plan voor herinrichting van de wijk.   

Leegstaande panden, zwerfvuil en boze omwonenden: Eikendonk kampte al jaren met een verloedering van de buurt. Woningcorporatie BrabantWonen stelde een sociaal plan op om de probleemwijk grondig te renoveren. Woningen met veel achterstallig onderhoud werden gesloopt of opgeknapt. Voor de voormalige huurwoningen aan de Eindstraat en aan het Bosschepad was slopen geen optie. Dit kwam door hun monumentenstatus. Deze panden gingen in de verkoop als klushuisproject.

Kluswoningen verhogen omgevingskwaliteit

Sommige bestaande woningbouwcomplexen zijn lastig te herontwikkelen. Klushuizen zijn dan een prima middel om kwaliteit in de woonomgeving terug te brengen met behoud van de woningen.

Intensieve begeleiding

De opzet van een gedegen samenwerking is essentieel bij zo'n project. Johan van de Eijnde, gemeente Den Bosch: “Tijdens de verbouwing kregen de klussers begeleiding van de gemeentelijke afdeling Erfgoed. Vooral in het voortraject werd samen met de architect advies gezocht over de mogelijkheden, zoals de aanpassing en aanpak van gevels en daken, maar ook over monument- en restauratiesubsidie. Dit project kwam uit de markt zelf, maar ik zou kluswoningprojecten zeker aanraden, ook aan andere gemeenten.”

Collectief klussen

Het klussen gebeurde in een collectief. De nieuwe eigenaren knapten de 14 woningen binnen vier jaar op. Ze verbouwden ze tot 10 huizen. Het project werd gerealiseerd via Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Ze vormden een vereniging met kopers. Zo konden zij hun kennis delen, gezamenlijk inkopen en onderlinge ruimtewensen op elkaar afstemmen.

Monumentaal pand voor een scherpe prijs

Bewoners konden zelf een karaktervol monumentaal pand inrichten tegen een interessante prijs. Daarover waren ze erg te spreken. De verkoopprijzen lagen tussen de 55 en 71 duizend euro voor 67 m² tot 78,5 m², inclusief begeleiding en architectenkosten. De Eindstraat werd als eerste verkocht. De zes oorspronkelijke huurwoningen werden omgebouwd tot vier nieuwe woningen. Door het overweldigende aantal inschrijvingen werden in een later stadium ook de panden aan het Bosschepad als kluswoningen verkocht.

Meer informatie

Ook geïnteresseerd in klushuizen? Het Expertteam Woningbouw ondersteunt en adviseert gemeenten en woningcorporaties in de opzet en uitwerking van klushuisprojecten. Bekijk ook de pagina Zelfbouw voor meer informatie.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.