Koeltechnisch bedrijf KOMA: "China biedt enorme kansen"

Meer artikelen
Taartjes in bakkerij

Wat hij ondernemers heeft verteld tijdens de China Business Week? "Hoe zij via samenwerking met RVO.nl succes kunnen hebben in China", zegt Ruud Bloksma, Area Sales Manager van koeltechnisch bedrijf KOMA. "Wij zijn daar hét voorbeeld van."

De China Business Week is een initiatief van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Het is voor mkb-exporteurs die kansen willen grijpen op de Chinese markt. "En die kansen zijn enorm", zegt Bloksma. "Zeker als je je – zoals wij – weet te profileren als sterke partner voor grote plaatselijke bedrijven."

Honderden miljoenen taarten

"De kracht van die lokale profilering zit 'm in samenwerking", stelt Bloksma. "In China is KOMA onderdeel van het consortium BakeryTech China. Hierin zitten een stuk of 10 Nederlandse bedrijven uit de hele bakkerijketen: van leveranciers van grondstoffen als meel en gist tot productverpakkers." Juist door samen een totaaloplossing aan potentiële klanten te presenteren, onder meer met een heuse demobakkerij, weten de ketenpartners grote industriële partijen te enthousiasmeren. "Denk aan bedrijven die honderden miljoenen taarten per jaar produceren. Voor de Chinese, Aziatische en in sommige gevallen zelfs Westerse markt."

Race voor grote opdrachten

BakeryTech China is een initiatief van het adviesbureau Larive International en zit in een driejarig Partners in Business (PIB)-programma van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Bloksma geeft aan dat dankzij de kennis van lokale markten en het China-netwerk van RVO.nl er op hoog niveau deuren opengaan. "We komen op plekken, inclusief beurzen, waar we anders nooit zouden komen."

Dat levert alle consortiumpartners resultaat op, legt hij uit. Ook zijn bedrijf. "Als KOMA hebben we inmiddels meerdere grote opdrachten binnen. En we zitten in de race voor méér."

Verder kijken dan China alleen

Het PIB-programma is de eerste kennismaking van KOMA met RVO.nl. Dit programma loopt eind 2019 af, maar als het aan KOMA ligt, komt er zeker een vervolg. Bloksma: "We blijven graag met RVO.nl samenwerken. Niet alleen in China, waar we nu een van de voortrekkers zijn van BakeryTech China. Maar bijvoorbeeld ook in andere landen waar we kansen zien, zoals India."

Meer weten?

Service menu right