Koken voor een gezonde toekomst via MANQ’A scholen in Colombia

Meer artikelen
manqa colombia praktijkverhaal header

In 2015 ging de eerste MANQ’A school in een arme wijk van Bogotá open met steun van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Kansarme jongeren leren hier, naast koken, alles wat ze nodig hebben in de hospitality-sector zoals ondernemen en managen. Een tweede school heeft inmiddels haar deuren geopend in Cali.

De organisatie voor internationale samenwerking ICCO leidt het MANQ’A project. MANQ’A creëert sociaal-economische kansen voor jongeren door traditioneel koken met lokale producten opnieuw op de kaart te zetten. Jongeren leren gezonde voedingskeuzes te maken. Ze krijgen ook informatie over ethiek en normen en waarden om tolerantie tussen de studenten onderling te stimuleren. Naast aandacht voor servicegerichtheid, ondernemerschap en gastronomie, ligt de nadruk op persoonlijke ontwikkeling.

Circle of MANQ’A friends

De top van de Colombiaanse gastronomie draagt bij aan het project door stageplekken aan te bieden in hun restaurants. Deze Circle of MANQ’A friends creëert zo échte marktkansen voor de studenten.Op dit moment zijn er 210 geslaagde studenten, waarvan de helft vrouw is. 90% van deze studenten heeft een baan gevonden. De nieuwe lichting studenten doet halverwege 2018 eindexamen.

Student Ariana Rodriques Luna vertelt in een interview op YouTube: ''Ik ben weggegaan uit de regio Chocó vanwege het conflict dat daar heerst. MANQ’A heeft mij de kans gegeven om de wereld te laten zien wat ik kan. Ik hoop ooit mijn eigen restaurant te kunnen openen waar ik eten serveer uit de Colombiaanse Pacific.''

Duurzame landbouw

Het project koppelt het voedselaanbod op het platteland aan de vraag naar voedsel in de stad, door kleine ecologische boeren en agrarische ondernemers in contact te brengen met de scholen en met (top) chef-koks in de stad. Naast bewustwording op het gebied van voeding en gezondheid, ontdekken de MANQ’A studenten de mogelijkheden van stadslandbouw en agrarische landbouw op het platteland. De studenten organiseren lokale culinaire markten in samenwerking met lokale producenten. Zo promoten ze de Colombiaanse keuken.

Dialoog door samen koken en eten

Op MANQ'A scholen komen jongeren met verschillende achtergronden met elkaar in contact. Sommigen waren actief in het conflict en willen nu een plek in de maatschappij. Anderen waren slachtoffer van het geweld. De ontmoetingen zijn soms gespannen maar creëren ruimte om met elkaar in gesprek te gaan. Zo draagt het project bij aan een vreedzame samenleving.

Transitiefaciliteit

Het MANQ'A-project werd gerealiseerd met financiële ondersteuning van het programma Transitiefaciliteit (TF). Dit programma sloot begin 2018. Toen stopte ook de financiële ondersteuning voor het project door RVO.nl. De MANQ'A-scholen hebben daarom een bedrijfsplan opgesteld om de toekomstige opbrengsten van de school in kaart te brengen.

Het programma Transitiefaciliteit (TF) stimuleerde Nederlandse mkb- en kennisinstellingen om activiteiten te ontplooien in de opkomende markten in Colombia, Vietnam en Zuid-Afrika. Het programma is inmiddels gesloten. Lees meer over TF projecten.

Service menu right