Landbouwbedrijf De Wolfskuil benut vergroeningsbetaling | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Landbouwbedrijf De Wolfskuil benut vergroeningsbetaling

Meer artikelen

Bert Harmsen en Marga Bouwman hebben een gemengd agrarisch bedrijf. Binnen de randvoorwaarden van de natuur proberen ze zo creatief mogelijk te boeren. Door die manier van biologische landbouw hebben ze recht op de vergroeningsbetaling. “Daarmee konden we investeren in een nieuwe wiedeg, wat onmisbaar is om biologisch te boeren.”

Biologische boerderij De Wolfskuil staat op een bijzondere plek. “We zijn onderdeel van landgoed Middachten”, zegt Harmsen. “De landerijen strekken zich uit van de Veluwezoom tot aan de IJssel. Deze zeer gevarieerde grond leent zich in onze ogen niet voor specialisatie. We volgen liever het karakter van het landschap. Op de hoge gronden verbouwen we onder meer granen. In de uiterwaarden grazen langzaam groeiende Hereford-koeien. Melkkoeien zouden hier niet passen.”

Verdroging bronbossen tegengaan

Harmsen en Bouwman boeren biologisch uit overtuiging. “We zetten ons graag in om de natuur in ons gebied goed te beheren”, zegt Harmsen. “Zo willen we de zogeheten bronbossen op het landgoed weer laten floreren. Op ons initiatief hebben het waterschap en de provincie een plan opgesteld om verdroging ervan tegen te gaan.”

Vruchtbare bodem stimuleren

Ook op de akkerlanden hebben Harmsen en Bouwman oog voor de natuurlijke omstandigheden. “Ik laat de bodem zo veel mogelijk met rust”, zegt Harmsen. “Want ploegen verstoort niet alleen het bodemleven. Het vermindert ook de vruchtbaarheid, waardoor je extra mest moet toevoegen.” Om de bodem te verrijken teelt De Wolfskuil biologisch graszaad. “Het biedt een natuurlijk evenwicht voor de teelt van gewassen die juist voedingsstoffen aan de bodem onttrekken. Bovendien krijg ik voor graszaad een relatief goede prijs. Dus ook bedrijfseconomisch biedt het een meerwaarde.”

Recht op vergroeningsbetaling

De biologische uitgangspunten zorgen ervoor dat de stikstofbelasting van De Wolfskuil minimaal is. “En omdat we biologisch landbouw bedrijven komen we in aanmerking voor de vergroeningsbetaling. Onze maatregelen voeren we niet uit om aan die regeling te voldoen. Het is een intrinsieke motivatie. We willen ons niet afhankelijk maken van subsidies. Maar we zijn wel blij dat we de betalingsrechten uitbetaald krijgen. We hebben daardoor kunnen investeren in een zaaimachine en een betere wiedeg. Die laatste is echt noodzakelijk om op een biologische manier onkruid weg te halen. Wij kunnen niet zonder.”

Meer weten?

Vergroeningsbetaling
Gemeenschappelijk landbouwbeleid

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.