Service menu right

Learning Labs laat sociaal ondernemers en studenten elkaars ogen openen

Meer artikelen

In college- en klaslokalen ontstaan de prachtigste ideeën. Kunnen sociaal ondernemers daarvan profiteren? In 2015 begon Geert Smolders van Social Enterprise Lab met het concept Learning Labs om Utrechtse studenten te koppelen aan sociaal ondernemers. Zowel studenten als ondernemers bleken enthousiast. Daarom biedt Social Enterprise Lab het concept nu aan meerdere onderwijsinstellingen.

Sociaal ondernemers richten zich op het creëren van maatschappelijke waarde. Studenten van de Universiteit Utrecht helpen hen daarbij via Learning Labs. Vanuit verschillende studies vormen ze teams. Elk team helpt 10 weken lang een lokale sociaal ondernemer met de uitvoering van zijn of haar idee.

Mobiele wasserette

Het concept startte als samenwerkingsverband tussen de Universiteit Utrecht, Social Enterprise Lab en lokaal welzijnswerk. Inmiddels zijn goede ervaringen opgedaan. "Een succesvol voorbeeld was het plan van een re-integratiebedrijf om auto's te gaan wassen", zegt Smolders. "Studenten rekenden het plan door en concludeerden dat het niet haalbaar was. Tenzij je er een mobiele wasserette van zou maken, waarmee je langs bedrijven gaat. Het werkte. Ook omdat de studenten zelf een eerste klant aandroegen."

Kritische vragen

Het re-integratiebedrijf is niet de enige die blij is met de inzet van studenten. "Ze hielpen bijvoorbeeld ook een theaterdirecteur die door het vele werk geen tijd had om nieuwe ideeën uit te voeren. Na een analyse adviseerden ze om een vrijwilligerscoördinator in dienst te nemen. Dat leverde de directeur 50% tijdwinst op en dus ruimte om wél met nieuwe ideeën aan de slag te gaan. Studenten komen tot dit resultaat omdat zij kritische vragen stellen die bedrijven zichzelf niet snel stellen."

Zelfstandig je weg vinden

Ook voor de studenten zijn de Learning Labs een openbaring. "Ze leren wat ondernemen inhoudt. Het is zelfstandig je weg vinden in een veranderende omgeving. En ze ontdekken dat ze meer kunnen dan ze dachten. Door contact met ondernemers en studenten van andere studies leren ze op een nieuwe manier naar vraagstukken kijken. Niet zelden besluiten ze hierna een heel andere master te doen. Sommigen blijven nog jarenlang bij een sociaal project betrokken of zetten een eigen project of bedrijf op."

Learning Labs breder aanbieden

Via het programma O2LAB, dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) uitvoert, krijgt Social Enterprise Lab ondersteuning om de Learning Labs als methode voor het eerst echt goed op papier te zetten. Wat is bijvoorbeeld de goede werkwijze? Wat zijn de voorwaarden voor een geslaagd project? "We onderzoeken ook waar we nog meer in Nederland Learning Labs kunnen opzetten. Naast universiteiten, kunnen studenten van onderwijsinstellingen in het mbo en hbo er dezelfde voordelen uit halen."

Meer weten?

Bent u net als Social Enterprise Lab actief bezig met ondernemerschapsonderwijs? Of zoekt u als ondernemer samenwerking met het onderwijs in uw regio om uw praktijkcase uit te werken? Lees dan meer over het programma O2LAB. Of kijk op Social Enterprise Lab.