Leasebedrijf helpt Nederland aan de waterstofauto | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Leasebedrijf helpt Nederland aan de waterstofauto

Meer artikelen

Friesland Lease is een pionier op het gebied van duurzame mobiliteit. De leasemaatschappij wil het rijden in waterstofauto's stimuleren. Daarvoor maakt zij gebruik van de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Het bedrijf deed de meeste MIA-aanvragen voor waterstofauto’s in Nederland.

"Bestuurders van waterstofauto’s kunnen nu nog niet zorgeloos rondrijden in Nederland", vertelt Jan Baljeu, directeur van Friesland Lease. "Daarvoor zijn er te weinig waterstoftankstations. En er lijkt geen haast om dit op te schalen. Dat beperkte netwerk maakt de Nederlandse markt ook oninteressant voor waterstofautofabrikanten, terwijl juist hún investeringen essentieel zijn voor de Nederlandse transitie naar duurzame mobiliteit."

Groter aanbod waterstofauto's

Het is dus zaak dat het aantal tankstations groeit, stelt Baljeu. "Maar dat gebeurt pas als meer mensen in een waterstofauto rijden. Daarom motiveren wij onze klanten om dat te doen. Om te beginnen door waterstofauto’s aan te bieden. Samen met onze klanten houden we de mobiliteitstransitie in beweging."

Aanschaf was groot risico

Friesland Lease kocht in 2016 haar eerste waterstofauto’s. "Het netwerk was toen nog beperkter dan nu. De aanschaf was dan ook een groot risico. Je weet niet wat de markt doet en of de waterstofauto’s hun waarde blijven houden. Maar we wilden dat risico aangaan – in naam van de mobiliteitstransitie."

Mee pionieren

Baljeu had volop vertrouwen in zijn klanten. "Zij zijn bereid om met ons mee te pionieren. Dat zagen we 10 jaar geleden ook, toen we de eerste Tesla’s aanboden. Daar was destijds ook niet bepaald een ideaal netwerk voor. Maar als je ergens in gelooft, dan moet je daarvoor gaan. En uiteindelijk betaalde onze aanschaf van elektrische auto’s zich uit."

Lagere leaseprijs

Net als bij de aanschaf van de Tesla’s, gebruikt Friesland Lease de MIA bij het aanbieden van waterstofauto’s, vertelt Baljeu. "Wij verwerken deze aftrek in de leaseprijs; de kosten worden daardoor lager, wat meer klanten overhaalt om voor waterstofauto’s te kiezen."

"Inmiddels rijden er een stuk of 10 Friesland Lease-waterstofauto’s op de Nederlandse wegen en staan er een aantal in bestelling. Ook in de toekomst blijven we de MIA verwerken in de leaseprijs", zegt Baljeu. "Onze klanten nemen het beperkte waterstofnetwerk nu voor lief. Het minste dat wij dan kunnen doen, is zorgen dat de kosten laag blijven. Alles om extra vaart te geven aan de mobiliteitstransitie."

Meer weten?

MIA en Vamil

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.