Lightyear One: zeer energiezuinige, elektrische gezinsauto met zonnecellen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Lightyear One: zeer energiezuinige, elektrische gezinsauto met zonnecellen

Meer artikelen
Lightyear One

In 2021 wil het Nederlandse Lightyear een zeer energiezuinige, elektrische gezinsauto op de markt brengen. Daar zit jarenlang onderzoek en ontwikkeling in. Om dat te bekostigen maakt het bedrijf dankbaar gebruik van de WBSO. “Het is zonde om dit fiscale voordeel te laten liggen”, zegt medeoprichter Qurein Biewenga.

Lightyear is voortgekomen uit een initiatief van 5 studenten van de TU Eindhoven. Ze richten zich op de Lightyear One. Deze auto moet minimaal energie verbruiken om maximaal duurzaam te rijden. Het dak en de motorkap zijn voorzien van zonnecellen waarmee de auto zichzelf kan opladen.  

Systeemoptimalisatie

“De ontwikkeling van Lightyear One komt neer op systeemoptimalisatie”, zegt medeoprichter Qurein Biewenga. “Om zo energiezuinig mogelijk te zijn zoeken we de best mogelijke bestaande technologieën. We maken ze vervolgens toepasbaar voor de auto. Daarbij loop je steeds tegen knelpunten aan. Je wilt een sterke batterij. Maar die moet niet te veel wegen. En een lichte auto mag niet ten koste gaan van het oppervlak voor zonnecellen.”

Subsidieregelingen

Lightyear ging bij de start in 2017 meteen op zoek naar middelen om het project te financieren. Er kwam onder meer financiële steun van de TKI Urban Energy, één van de innovatiethema's binnen de Topsector Energie. Ook krijgt het bedrijf subsidie vanuit de Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) om het prototype door te ontwikkelen.

“We ontdekten ook al snel de mogelijkheden van de WBSO”, zegt Biewenga. “Daarmee betaal je minder loonbelasting voor onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten. Dat is 80% van wat we doen, dus logisch dat de WBSO aantrekkelijk is voor ons.”

Voordeel WBSO

Lightyear wachtte wel een jaar met de WBSO-aanvraag. “Voor de WBSO moet je vooraf het gemiddelde loon opgeven. Als je lonen aan het begin relatief laag zijn, profiteer je niet optimaal van de regeling.” Vanaf 2018 maakt Lightyear er standaard gebruik van. “Met de 150 man die we nu in dienst hebben, is het des te interessanter. Ook voor investeerders. Dankzij de WBSO zijn onze ontwikkelkosten een stuk lager. En daarmee de impact van hun investeringen een stuk hoger.”

Ook bezig met innovatie voor de toekomst?

Wilt u net als Lightyear profiteren van de voordelen van de WBSO? Vraag zelf eenvoudig WBSO aan voor uw R&D-project.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.