Mega-onderhoud maakt Titus Brandsmastraat energiezuinig

Meer artikelen
Gebouw Brandsmastraat in Breukelen

Deze winter zitten de bewoners van de Titus Brandsmastraat in Breukelen er warm bij - met minder energieverbruik dan in voorgaande jaren. Dankzij isolerende maatregelen.

De 63 woningen van dit complex uit 1967, kampten met achterstallig onderhoud. Gert van Dommelen bestuurslid van de VvE Titus Brandsmastraat: "Het begon er slordig uit te zien. "Ons doel was om niet alleen het noodzakelijke onderhoud te doen, maar om ook na te denken over de toekomst."

Van idee naar plan

Met dat idee vond Van Dommelen aansluiting bij Componed - gespecialiseerd in gevelrestauratie en -renovatie - en bij Bouman kozijntechniek. In samenwerking met beide bedrijven stelde Van Dommelen een meerjarenonderhoudsplan op om het complex aan te pakken. Leo de Leeuwe van Componed: "Wij gaven op bepaalde punten advies, maar eigenlijk zocht Gert zelf alles uit."

In het meerjarenonderhoudsplan staan alle werkzaamheden die noodzakelijk zijn voor het complex tot aan 2040. Startpunt waren vier maatregelen: de isolatie van de kopgevels en traphuisgevel, nieuwe kozijnen en HR++ beglazing voor elke woning, de vervanging en isolatie van het dak en een isolerende voordeur voor elke woning.

De Energiebespaarlening en Subsidie energiebesparing eigen huis

De VvE moet daarvoor € 1,1 miljoen investeren. "Dat bedrag heeft de VvE niet in kas. Daarom hebben we de Energiebespaarlening van SVn aangevraagd. Dat is een lening voor energiebesparingsmaatregelen tegen een gunstige rente."

In aanvulling daarop vroeg Componed namens de VvE de ‘Subsidie energiebesparing eigen huis’ aan bij RVO.nl. Dit kan elke VvE doen die twee of meer energiebesparende maatregelen wil uitvoeren die in de regeling zijn opgenomen. De VvE ontvangt vanuit deze subsidieregeling € 88.769.

Meer woongenot en comfort

Daarnaast gaan de servicekosten voor de leden van de VvE met € 50,00 per maand omhoog. "We besparen ook ongeveer 25% op onze energierekening", aldus Van Dommelen. "Effectief zal de verhoging voor de bewoners dus maar € 25,00 bedragen. Hier krijgen ze dan wel meer woongenot en comfort voor terug!"

"Voorheen waren er vocht- en tochtproblemen. Deze problemen behoren nu tot het verleden. Komende winter gaan de bewoners pas echt de comfortvoordelen merken."

Service menu right