Megabatterij voor opslag van overtollige windenergie | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Megabatterij voor opslag van overtollige windenergie

Meer artikelen
 wind opslag megabatterij header

Een snellere energietransitie vereist technologische innovatie. Zoals een megabatterij die bij een windmolenpark overtollige energie opslaat. Duurzame-energieleverancier Greenchoice plaatste zo’n batterij. Het financiële risico dat daarmee gepaard ging, dekte het bedrijf af met de Energie-investeringsaftrek (EIA). "Zo konden we het project voorrang geven."

Balans in vraag en aanbod van duurzame energie

Soms is er meer duurzame energie beschikbaar dan de markt aankan. En soms is er juist te weinig. "Er valt winst te behalen met het in balans brengen van vraag en aanbod", zegt Maurice Koenen, manager Inkoop & Portfoliomanagement bij Greenchoice. "Als we erin slagen om het duurzame-energiesysteem flexibeler te maken, kunnen we het aanbod beter laten aansluiten bij de wisselende vraag."

Ervaring opdoen in energieopslag

Greenchoice wil ervaring opdoen met systemen die energie opslaan. Maurice: "Mijn team doet sinds enkele jaren onderzoek naar dat soort systemen – samen met partners als Windunie en DNV-GL. Zo kwamen we erachter dat het plaatsen van een megabatterij bij een windmolenpark wel rendabel is, maar alleen vanaf een bepaalde schaalgrootte."

Dat komt vooral door hoge projectmanagementkosten. "Je hebt bijvoorbeeld te maken met vergunningstrajecten, de brandweer en veel veiligheidseisen. Het is fijn dat we een deel van deze kosten kunnen opvangen door gebruik te maken van de EIA."

Energietransitie versnellen

Maurice juicht het toe dat de EIA sinds 2018 van toepassing is op investeringen in flexibele energiesystemen. "Dat is echt een erkenning van het belang van deze systemen voor de energietransitie." De EIA helpt volgens hem om die transitie te versnellen. "Voor ons was deze regeling een doorslaggevende reden om niet nog enkele jaren te wachten met de plaatsing van onze megabatterij. Dankzij de EIA konden we de gewenste terugverdientijd realiseren, dit project voorrang geven en daardoor overtollige duurzame energie bewaren voor later gebruik."

Maurice hoopt dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) met meer financiële regelingen de energieopslag bij windmolenparken gaat stimuleren. "Denk aan de groenverklaring, waarmee je bij een bank met lagere rente kan lenen. Het uitgeven van die verklaring gebeurt al bij opslagprojecten van zonneparken. Het zou mooi zijn als dit bij windmolenparken ook gaat gebeuren."

Slimmer opladen en aansturen

"De komende jaren willen we het energiesysteem nog flexibeler maken", vertelt Maurice. Welke nieuwe oplossingen Greenchoice hiervoor op het oog heeft? "Denk aan het slimmer opladen van de accu’s van elektrische auto’s. Dat kun je het beste doen wanneer de energieprijzen laag zijn. En denk ook aan het slim aansturen van warmtepompen."

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.