Met businessmodel van kweker Koeleman wordt orchidee circulair | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Met businessmodel van kweker Koeleman wordt orchidee circulair

Meer artikelen

"Een orchidee kun je veel vaker tot bloei brengen dan nu gebeurt", vertelt orchideeënkweker Ronald Koeleman. Daarom werkt de kweker met zijn bedrijf Koeleman Plants aan een businessmodel waarbij mensen de plant terugbrengen als deze is uitgebloeid. De orchidee kan daarna hergebruikt worden.

Als iemand een orchidee in de winkel koopt, is de plant anderhalf jaar oud. Ruim één jaar daarvan groeit de orchidee bij 28 graden Celsius in een Nederlandse kas. "Dat kost dus ongelooflijk veel energie. Zeker als je bedenkt dat 98% van de mensen de plant na ongeveer 3 maanden weggooit. Een aantal jaren geleden worstelde Koeleman enorm met de toekomst van het bedrijf. "We hebben een heel mooi bedrijf, maar ook als je kijkt naar de maatschappelijke beweging rondom de boeren en tuinders, dan komen we niet altijd positief voor het voetlicht."

Circulair ondernemen inspireert

Koeleman was dus op zoek naar manieren om het werk en het bedrijf weer leuker te maken. Ongeveer 5 jaar geleden sloeg de inspiratie toe, toen hij een interview op de radio hoorde met iemand die betrokken is bij Nederland Circulair! Door wat werd verteld over ondernemers die circulair werken, raakte de kweker enorm getriggerd. Hij belde direct de geïnterviewde op of hij eens wilde meedenken. De volgende dag zat de man al bij Koeleman aan tafel.

Hindernissen circulair kweken

Een circulaire orchidee is een idee dat goed in de duurzame tijdsgeest past. Toch is het ingewikkeld dit idee naar de markt te brengen. "In de agrisector hebben we één route, en dat is van het bedrijf, naar de klant. Een product terugbrengen naar de kweker bestaat eigenlijk niet. Daar ligt dus een enorme logistieke uitdaging." Het Versnellingshuis Nederland circulair! hielp Koeleman door hem in contact te brengen met onderzoekers van de Erasmus Universiteit. De universiteit dacht bijvoorbeeld na over een retourlogistieksysteem.

Hulp van het Versnellingshuis

"Het Versnellingshuis heeft me enorm ondersteund met mankracht en ideeën. En ze helpen door allerlei mensen aan boord te brengen, waaronder wetenschappers, oud-ministers en collega-ondernemers. Eigenlijk zorgen zij ervoor dat dingen die niet vanzelf gaan, tóch gaan.” In Nederland lijkt mede hierdoor nu een doorbraak te komen op de particuliere en de zakelijke markt: "We zijn in gesprek met een toonaangevende partij die mogelijk de plant voor ons gaat aanbieden en ophalen bij klanten."

Meer weten?

Heeft u ook een circulaire vraag of een circulair initiatief? Kijk op www.versnellingshuisce.nl.

Bekijk de video over de orchideeën van Koeleman Plants via Youtube.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.