Met de WBSO toegang tot betere behandelmethoden | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Met de WBSO toegang tot betere behandelmethoden

Meer artikelen

LifeTec Group werkt in Eindhoven aan medisch-technische innovaties, bijvoorbeeld aan het verbeteren van nieuwe kunstmatige hartkleppen. Het bedrijf doet dit met geïsoleerde organen uit het slachthuis. Dankzij de WBSO speelt LifeTec nu al in op toekomstige ontwikkelingen, die bijvoorbeeld dierproeven minder vaak nodig maken.

In een futuristisch ogende opstelling met veel snoeren aan computers klopt een varkenshart. Het is een van de platforms waarmee LifeTec de werking van organen onderzoekt. "We kijken bijvoorbeeld hoe nieuwe hartkleppen functioneren", legt Head of Research Linda Kock uit. "Met deze platforms zijn dierproeven niet of minder vaak nodig."

Medisch onderzoek

Sinds 2004 onderzoekt LifeTec voor en samen met klanten de werking van medische behandelmethoden. "Technisch wordt er steeds meer mogelijk", zegt Kock. "Daardoor kunnen we onze technologie continu verder ontwikkelen. We onderzoeken ook de organen zelf. Hoe functioneren ze? Hoe blijven ze buiten het lichaam langer in leven? Bijna al onze medewerkers zijn de hele tijd met onderzoek en ontwikkeling bezig."

Korting loonbelasting

Vanwege de nadruk op onderzoek en ontwikkeling maakt LifeTec al zeven 7 jaar gebruik van de WBSO. Kock: "Je krijgt daarmee korting op de loonbelasting. Dat is een groot voordeel, omdat de loonkosten voor ons een grote kostenpost is. We kunnen meer onderzoek doen en zo met onze platforms nog beter inspelen op de nieuwste ontwikkelingen. En daarmee uiteindelijk de patiënt toegang geven tot betere behandelmethoden. Daar doen we het tenslotte allemaal voor."

Overleggen met RVO

Kock vraagt jaarlijks zelf de WBSO aan. "De aanvraagprocedure is goed te doen. Lastig is soms om aan te geven of een project ontwikkelwerk of technisch wetenschappelijk onderzoek is. Maar daarover kan ik altijd goed overleggen met RVO. RVO is een bekende partij voor ons. We maakten via RVO al gebruik van andere regelingen zoals de MIT (Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren). En we werken samen in de Transitie Proefdiervrije Innovatie." De start-ups en scale-ups die deelnemen aan dit programma willen bereiken dat Nederland internationaal voorop loopt in proefdiervrije innovatie.

Ook bezig met innovatie voor de toekomst?

Wilt u net als LifeTec Group profiteren van de voordelen van de WBSO? Vraag zelf eenvoudig WBSO aan voor uw R&D-project.

Meer weten?

Lees meer over:

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.