"Met een pelletketel kun je heel veel goed doen"

Meer artikelen
 Opstelling ketel

Jaap Koppejan is pleitbezorger van houtgestookte ketels. Niet alleen vakmatig als adviseur in bio-energie. Hij brengt zijn adviezen ook zelf in de praktijk met een eigen pelletketel. "De technologie is compleet ontwikkeld. Nederlanders moeten er nog wel aan wennen."

Koppejan is al decennia bezig met bio-energie. Eerst als onderzoeker bij TNO en sinds 2007 als zelfstandig adviseur. Bij Procede Biomass doet hij onderzoek en geeft hij advies aan bedrijven en overheden over bio-energie. Bij Bio Forte brengt hij de theorie in praktijk. "We investeren zelf in biomassa-installaties en helpen ook anderen met de realisatie. Onder meer bij zwem- en sportcentrum De Koekoek in Vaassen."

Spannende technologie

"Waar mijn fascinatie voor biomassa vandaan komt?", zegt Koppejan. "Natuurlijk vanwege het duurzame karakter. Daarnaast is het technologisch complexer en qua opzet en uitvoering anders dan bijvoorbeeld bij wind- of zonne-energie. Het ontwerp moet goed zijn, je moet de juiste brandstof inkopen. Je kunt het fout doen, maar ook heel goed. Door brandstofkosten te besparen, minder CO2 uit te stoten en de lokale economie te helpen. Bijvoorbeeld door bij een agrarische natuurvereniging uit de buurt houtsnippers in te kopen."

Voor eigen gebruik

Sinds een jaar voegt Koppejan zelf de daad bij het woord. "Met hulp van de ISDE-subsidieregeling heb ik voor mijn eigen kantoor en woonhuis een biomassaketel aangeschaft. Een jaar eerder kocht ik een oudere, vrijstaande woning in Apeldoorn. Na alles goed te hebben geïsoleerd, besloot ik een bestaand bijgebouwtje om te vormen tot een ketelhuisje."

Geen omkijken naar

Tussen het ketelhuisje en de woning liet Koppejan een ondergrondse warmteleiding aanleggen voor ruimteverwarming en warm tapwater. "Er zit een buffervat van 1.500 liter warmwater voor de cv-installatie. Daarin is een vat van 250 liter voor warm tapwater geplaatst. Dit wordt verwarmd door een pelletkachel van 16 kW. Het ketelhuis heeft daarbij een opslag voor 5.000 kg pellets, voldoende voor een heel jaar. Eens per 2 maanden leeg ik de asbak. Verder heb ik er geen omkijken naar."

Gasverslaafd

Ondanks de duurzame technologie krijgt Koppejan geregeld vragen van bezoekers over zijn ketel. "Stoken op pellets staat in het buitenland lang niet zoveel ter discussie als in Nederland. Het is technologie die je van de plank haalt. Maar in Nederland is er een imagoprobleem vanwege duurzaamheid van de pellets en fijnstof. Terwijl de goede installaties een minimale uitstoot hebben en je heel goed duurzame pellets kunt inkopen. In Nederland maakt onbekend onbemind. We zijn al jaren gasverslaafd. En dat moet hoognodig veranderen."

Meer weten?

Service menu right