Met open armen ontvangen in deelstaten oosten van Duitsland | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Met open armen ontvangen in deelstaten oosten van Duitsland

Meer artikelen

Saskia Nije heeft samen met haar broer de dagelijks leiding bij de Nijdra Group. Het familiebedrijf houdt zich bezig met de productie en samenstelling van complexe onderdelen en machines voor de hightech industrie, zoals de medische sector. In februari 2017 ging Saskia mee met de handelsmissie naar de Duitse deelstaten Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen.

Na 5 eerdere missies naar Duitsland was het voor Saskia niet nieuw om op missie te gaan, maar wel nog steeds nuttig. Saskia: "We doen al meer dan 20 jaar zaken in Duitsland, veel van onze klanten zitten er en ook het potentieel aan nieuwe klanten is groot."

Hightech producten

Nijdra Group maakt geen eigen producten. "Alles wat we maken is in opdracht van klanten. Dat hoeft geen eindproduct te zijn. Soms gebruikt een klant een module van ons in een eigen machine. Dit zijn bijvoorbeeld optische machines waarmee brilglazen worden geslepen of gepolijst. Ook maken we modules voor apparatuur voor het dotteren van patiënten, bloedanalyse en het scannen van pillen."

Op missie met koningspaar en minister

De keus om mee te gaan op missie naar Duitsland was snel gemaakt. Saskia: "Het is een groot industrieland. Veel van de bedrijven in de regio zijn traditioneel wat gesloten van karakter. Daar kom je als Nederlands bedrijf met je salesafdeling niet zomaar tussen. Wat dat betreft opent zo’n missie deuren. In de eerste plaats natuurlijk omdat het koningspaar en de minister meegingen."

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brachten een werkbezoek aan de Duitse deelstaten. Tegelijk met het werkbezoek leidde de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen, een economische missie naar deze deelstaten.

Oost-Duitse bedrijven staan open voor Nederland

Saskia legt uit dat bedrijven in de Oost-Duitse deelstaten er nu pas aan toe zijn om internationale partnerschappen aan te gaan. "De bedrijven stonden heel erg open om zich te promoten en ons te ontvangen. Dat vond ik echt typerend en prettig aan deze missie. Nederland wordt daarbij als een geschikte partner gezien: onze culturen en kwaliteitseisen sluiten goed op elkaar aan. We zijn een groot bedrijf in kleine producten, ideaal voor de optiekindustrie die je veel in deze regio vindt."

De handelsmissie heeft Nijdra Group 2 vervolgafspraken opgeleverd. Saskia: "Op dit moment zit mijn man, die in de sales bij ons werkt, nu in Jena bij een bedrijf aan tafel."

Respect voor vrouwen

Saskia: "Ondanks dat de industrie waarin ik werk een mannenwereld is, is dit niet iets dat mij bezighoudt. Ik ben er langzaam ingerold en ik vind er prima mijn weg in. Het viel mij in Duitsland wel op dat er respectvol met vrouwen wordt omgegaan. Ze waarderen het dat je eigenaar bent en je de moeite neemt om mee te gaan op missie. Dat sluit aan bij de meer hiërarchische instelling van veel Duitse bedrijven. In Nederland is het normaler denk ik."

Techniek niet sexy?

"Van oudsher heeft de metaalindustrie geen sexy imago. Daar komt bij dat het aantal vrouwelijke studenten een stuk lager ligt dan het aantal mannelijke. Er moet op basisscholen veel meer aandacht komen voor hoe leuk techniek is. Regelmatig komen er bij ons klassen langs. Dan zie ik meisjes altijd verwonderd om zich heen kijken. Er kleeft een beeld van hard en vies werk aan industrie, maar dat is bij hightech producten al lang niet meer zo."

Mee op missie?

Heeft u internationale ambities en wilt u snel de juiste contacten leggen in een land? Ga dan mee op een handelsmissie van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) organiseert deze handelsmissies, vaak onder leiding van een bewindspersoon.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.