Met Praktijkleren leidt VDL Groep zelf medewerkers op | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Met Praktijkleren leidt VDL Groep zelf medewerkers op

Meer artikelen
Student aan het werk bij VDL groep

De Eindhovense VDL Groep groeit. Het industriële concern zoekt daarom doorlopend naar nieuwe vakmensen. Een moeilijk te werven doelgroep? “Niet door onze aanpak”, zegt Rob Bloks van de afdeling P&O. “Dankzij de regeling Praktijkleren leiden we medewerkers gewoon zelf op.”

Bloks is als coördinator praktijkleren fulltime bezig met de invulling van de regelgeving. Geen wonder gezien de omvang van de onderneming. “VDL Groep bestaat wereldwijd uit 93 bedrijven, waarvan er zo’n 59 in Nederland zitten. Daarvan zijn 47 VDL-bedrijven erkend als leerbedrijf. Op al die bedrijven lopen praktijkopleiders rond, 70 in totaal.”

Voortgang leerlingen bijhouden

Bloks ondersteunt de praktijkopleiders bij het werven, selecteren, plaatsen en begeleiden van leerlingen. “We hebben hiervoor een eigen systeem ontwikkeld. Daarmee kunnen we de voortgang van een leerling meten. En voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voorziet die in de bewijslast. We tonen ermee aan dat we het budget voor praktijkleren juist gebruiken.”

Inhoud opleidingen bepalen

Vakmensen zijn schaars, ook in de regio Eindhoven. Daarom heeft Bloks namens VDL Groep korte lijnen met het onderwijs. “Voor technische mbo-studenten van niveau 2 tot en met niveau 4 en duaal-hbo’ers: we betalen en bepalen mede hun opleidingen. De nauwe banden met het onderwijs hebben we verder verstevigd. Daardoor hebben we nooit een tekort aan leerlingen. En als er geen geschikte opleiding bestaat, proberen we die zelf op te zetten. Dat hebben we bijvoorbeeld gedaan op het gebied van automotive en kunststoffen.”

Van opleiding naar arbeidscontract

“Om voldoende mensen te werven doe ik mijn verhaal tijdens open dagen van onderwijsinstellingen en bedrijvenmarkten. Welke boodschap ik heb? We betalen jouw 2 tot 3 jaar durende opleiding. Daarbij ga je per week 1 dag naar school en 4 dagen werk je bij ons. Dat is de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Kom je telkens op tijd, ben je gemotiveerd en heb je de capaciteiten, dan bieden we je al snel een contract aan.”

Belangrijke financiële tegemoetkoming

Uiteraard vergt het opleiden van inmiddels 176 leerlingen een behoorlijke investering. “Maar we leiden daarmee op voor de toekomst. Zo hebben we ook straks nog voldoende vakmensen om VDL Groep verder te laten groeien. Bovendien maken we dankbaar gebruik van de regeling Praktijkleren. Zonder deze financiële tegemoetkoming zouden we de businesscase niet rond krijgen.”

Tips voor ondernemers

Bloks raadt andere ondernemingen aan gebruik te maken van Praktijkleren. “Per overeenkomst voor beroepspraktijkvorming (bpv) gaat het om een serieuze ondersteunende bijdrage. Je moet daarbij wel je bewijslast op orde hebben, want RVO.nl controleert dit. Zet een eigen administratie op om diploma’s, de voortgang van de leerling en de arbeidsuren te verantwoorden. Organiseer de begeleiding van een leerling handig. Benoem enkele mensen op de werkvloer als praktijkbegeleider. En maak 1 persoon als praktijkopleider verantwoordelijk voor de coördinatie. Zo is het goed te doen.”

Meer weten?

Wilt u net als de VDL Groep profiteren van de subsidieregeling Praktijkleren? Lees de tips voor aanvragers.

Foto: @VDL Groep, fotografie: Bram Saeys

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.