Service menu right

Met recycling is nog veel winst te behalen

Meer artikelen

Het ministerie van EZK en de maakindustrie lanceerden op 21 maart de Grondstoffenscanner. Hiermee kunnen bedrijven eenvoudig inzicht krijgen in de leveringszekerheid en sociale problematiek in hun materiaalketen. Ondernemer Eduard Lebbink ziet dat de tijd begint te dringen.

ACE Wikkeltechniek werkt voor het repareren en wikkelen van elektromotoren veel met koper. Wanneer de wereldwijde vraag en het verbruik ongewijzigd blijven, is het binnen 40 jaar gedaan met de beschikbaarheid van deze grondstof, zo blijkt uit de Grondstoffenscanner.

"Ik was er al langer mee bezig, maar vond dit toch een schokkende uitkomst", zegt eigenaar Eduard Lebbink. "Tegelijkertijd blijkt dat op dit moment nog maar 50% van het koper in de wereld wordt gerecycled. Daar is dus nog veel winst te behalen.

100% hergebruiken

Recyclebedrijven maken meestal gebruik van shredders en proberen het koper uit elektromotoren met scheidingstechnieken zo efficiënt mogelijk terug te winnen. Met REMADE in HOLLAND – een apart bedrijf, naast ACE Wikkeltechniek – gaat Lebbink een stap verder.
 
"Klanten die graag circulair willen werken, kunnen hun elektromotor aan het einde van de levensduur aan ons terug leveren. Wij halen die volledig uit elkaar, vervangen alleen wat nodig is, en leveren een motor terug die functioneert als nieuw."

Impact op omgeving

Ook neodynium is voor Lebbink een belangrijke grondstof. Dit materiaal is volgens de Grondstoffenscanner nog 1.000 jaar beschikbaar, maar dat moet volgens Lebbink geen vrijbrief zijn om het element voorlopig onbeperkt te blijven winnen. “Het kan in de grond zitten, maar dat is wel in gebieden waar mensen en dieren leven. Hoe normaal is het dat bedrijven via mijnbouw zo’n grote impact hebben op de omgeving?”

Meer macht

Volgens Lebbink is de maatschappij nog te veel ingericht volgens oude economische wetten. "We zijn gewend om dingen op te gebruiken. Bedrijven moeten gaan inzien dat je met een circulaire aanpak meer macht hebt. Over je materiaal, en daarmee ook over je toekomst."

Meer weten?