Met vergroeningsbetaling geeft Groningse boer extra ruimte aan natuur | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Met vergroeningsbetaling geeft Groningse boer extra ruimte aan natuur

Meer artikelen

Gerrit Jan Laarman heeft een gemengd agrarisch bedrijf in Groningen. Op zijn kleine 70 hectaren weet hij ruimte te vinden voor natuur. Zo zaait hij jaarlijks gras in na de eerste aardappeloogst. Daarmee kan hij vergroeningsbetaling krijgen. “Ik probeer te vergroenen, maar wel met kleine stappen. Je moet eerst zorgen dat je bedrijf goed functioneert. Dat is de basis voor verduurzaming.”

Al 30 jaar boert Laarman in het Groningse Wildervank. Sinds 2019 doet hij mee aan een pilot van de gemeente, het waterschap en Landschapsbeheer Groningen. “Doel is om de biodiversiteit te bevorderen. Op enkele dammen heb ik struiken geplant. En akkerranden van 3 meter breed langs de sloten maai en spuit ik niet of minder.”

Vergroeningsbetaling dankzij extra grasland

Op een groot deel van zijn land verbouwt Laarman aardappelen, suikerbieten en maïs. Ter compensatie reserveert hij een extra deel voor grasland. Zo komt Laarman in aanmerking voor vergroeningsbetaling vanuit het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB). “Na de eerste aardappeloogst zaai ik het gras in. Het is een combinatie van Japanse haver en Italiaans raaigras.”

Gras voor betere aardappeloogst

Het is elke keer een puzzel waar het extra gras een plek kan krijgen. “Ik moet mijn quota halen voor de productie van suiker, maïs en aardappelen. Dat akkerland kan ik dus niet missen. Ook wil ik het grasland niet te ver van de koeienstallen hebben vanwege het robotmelken.”

Zonder de vergroeningsbetaling had Laarman niet gekozen voor het extra grasland. “Maar ik heb van de nood een deugd gemaakt. Zo probeer ik met het inzaaien van gras de aardappelteelt te verbeteren. Ik voorkom hiermee aardappelmoeheid en uitputting van de bodem.”

Steeds meer organische compost

Al langer vergroent Laarman zijn bedrijfsvoering. “Ik gebruik sinds jaren organische stof om mijn bodem te verrijken. Dat komt het bodemleven ten goede, wat het vermogen van de grond vergroot om water vast te houden. Eerst vonden boeren in de regio dat maar vreemd, maar inmiddels kiezen er steeds meer voor compost.

Zo zie je dat vergroening met kleine stapjes gaat. En dat is wel logisch. Een boer kijkt eerst naar de opbrengst van zijn land. Als die goed is, ontstaat er ruimte voor vergroening. Een goed functionerend bedrijf is immers de basis voor verduurzaming en innovatie.”

Meer weten?

Vergroeningsbetaling
Gemeenschappelijk landbouwbeleid

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.