Microzeef bespaart energie én heeft sociale impact | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Microzeef bespaart energie én heeft sociale impact

Meer artikelen

Kankercellen opsporen in bloed. Voedingsmiddelen zuiveren. En razendsnel verontreinigingen detecteren in water. Voor dit alles is microfiltratie ontzettend nuttig. Het Nederlandse bedrijf Aquamarijn ontwikkelde een nieuw type microzeef, dat erg energiezuinig is. "Onze microzeef is 90% zuiniger dan conventionele zeven."

"De keramische microzeven die wij maken, zijn uniek in de wereld", vertelt Jacob Baggerman, Principal Scientist bij Aquamarijn. "Ze bevatten namelijk extreem dunne membranen die deeltjes op microniveau uit vloeistoffen kunnen filteren. Dat zijn héél kleine deeltjes in onder andere water, zuivel of bloed; denk aan micro-organismen, zoals bacteriën. Dit soort ongewenste deeltjes komen niet door de kunstmatige poriën in onze membranen en blijven daardoor hangen in de zeef."

Veel vloeistof filteren

Aquamarijn helpt organisaties al langer met microzeven. Baggerman: "We deden 20 jaar geleden al projecten met bedrijven als Grolsch en Friesland Coberco. Die maken gebruik van membranen, omdat je er grote hoeveelheden vloeistof mee kan behandelen. Conventionele  membranen hebben echter een groot nadeel. Omdat ze relatief dik zijn moet er continu een grote vloeistofdruk op de filters staan voor voldoende doorstroming. En dat is een erg energie-intensief proces. Microzeven kunnen wél bij lage druk heel snel heel veel vloeistof filteren en zijn dus minder energie-intensief. Ze slibben hierdoor ook snel dicht. De uitdaging is om de zeven schoon te houden."

Roterende schijf stofzuigen

"Rond 2015 vonden we een oplossing voor de snelle vervuiling van microzeven", vertelt Baggerman. "We deden toen een project met een Zwitsers bedrijf. Dat beviel zo goed dat we er een joint venture mee oprichtten. Zij hadden al veel ervaring met roterende membranen. Samen kwamen we tot een andere, energiezuinige manier om de zeven schoon te houden."

In plaats van een stilstaande filter die met behulp van stroming schoon blijft, ontwikkelden de partners een draaiende filter; microzeven in een roterende schijf. "Op deze schijf staat een soort stofzuiger gericht", zegt Baggerman. "Bij elke omwenteling van de schijf zuigt die stofzuiger de membranen schoon. Een heel efficiënt systeem, dat maar weinig energie verbruikt in vergelijking met conventionele membraanfiltratie. Er is nu namelijk geen energie meer nodig om stromingsdruk te houden, alleen nog maar om de schijf te roteren. Per 1.000 liter vloeistof zijn we daardoor van 39 naar 5 kilowatt per uur gegaan. Een besparing van bijna 90%."

Investering lager krijgen

Om de toepassing van de nieuwe microzeeftechnologie van de grond te krijgen kreeg Aquamarijn subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ook de samenwerking met het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT) was bepalend voor het succes, stelt Baggerman. Baggerman en zijn team willen de nieuwe microzeef over enkele jaren op de markt brengen. "We weten al dat onze technologie werkt en opschaalbaar is. Ook weten we waar we op moeten focussen om de microzeef aantrekkelijker te maken. Bijvoorbeeld op de vraag hoe we de investering voor afnemers nóg lager kunnen krijgen. Subsidies van de overheid kunnen daar een uitkomst voor zijn."

Meer weten?

Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) 2020

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.