Monumentale boerderij haalt alle energie uit pellets

Meer artikelen
Interview Bijvoet Bijvullen ketel met pellets

Ze verschijnen in steeds meer woningen en bedrijven: pelletketels. Voor de gebruiker net zo eenvoudig als een cv-installatie. Maar dan hout- in plaats van gasgestookt. Pelletpionier Paul Bijvoet weet er bijvoorbeeld een monumentale boerderij mee warm te stoken.

Bijvoet helpt als groothandel en technisch dienstverlener bij de installatie en onderhoud van pelletkachels en -ketels. "Ongeveer 11 jaar geleden stortte ik me daarop", zegt hij. "De laatste jaren groeit de markt enorm. Waar ik vroeger een handvol ketels verkocht, zijn dat er nu jaarlijks honderden."

Milieubewust stoken

"De drijfveer van de klant is om milieubewust te stoken", gaat Bijvoet verder. "Pellets zijn een hernieuwbare brandstof en de uitstoot van onze kachels en ketels is schoon. Bovendien ben je niet meer afhankelijk van gas uit Groningen of Rusland. Je moet er wel een flinke investering voor doen. Maar daar staat tegenover dat energie van pellets tot wel 50% goedkoper is dan aardgas."

Monumentale boerderij

Een wel zeer bijzondere ketel ging eind 2017 in bedrijf. "Het is in Boerderij Wayestein, een monumentale boerderij in Amerongen. De eigenaar wilde een zelfvoorzienend energiesysteem hebben. Door de monumentale status kon het gebouw niet optimaal worden geïsoleerd. De warmtevoorziening moest dus hoge temperaturen kunnen leveren, waardoor een warmtepomp geen optie was. Wind- en zonne-energie evenmin, omdat het niet altijd waait of zonnig genoeg is."

Stroom opwekken

Wayestein kwam logischerwijs uit op biomassa. "Bijzonder is dat we er ook elektrische stroom mee leveren. Daarvoor plaatst de installateur ITN Ede een ketel van 13 kW met een aangekoppelde micro-WKK. Voor extra vermogen in de koude winters wordt een 2e ketel van 18kW geplaatst. In de opslagsilo zit 6.000 kg pellets, genoeg voor een heel jaar."

Bekendheid door ISDE

De investering in beide ketels kostte enkele tienduizenden euro’s. Hiervoor is ISDE-subsidie aangevraagd', zegt Bijvoet. "Dat dekte absoluut de kosten niet. Maar daar gaat het niet om. Je kiest voor een pelletketel omdat je in duurzaamheid gelooft. Fijn van de ISDE-regeling is dat het enorm heeft bijgedragen aan de bekendheid van pelletketels. Mensen spreken me er nu op verjaardagen over aan. Ze weten nu dat er een zinvol alternatief is voor aardgas."

Meer weten?

Service menu right