Muta Sport neemt sociale verantwoordelijkheid tijdens coronacrisis | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Muta Sport neemt sociale verantwoordelijkheid tijdens coronacrisis

Meer artikelen

Gerard Voordes, eigenaar van sport- en bedrijfskledingmerk Muta Sport, betaalt tijdens de coronacrisis het loon van zijn vaste werknemers in Pakistan door. Ook deelt hij voedselpakketten uit aan de stukloners. Zo wil Muta Sport voorkomen dat deze kwetsbare groep en hun gezinnen uit beeld verdwijnen.

Door zijn sociale verantwoordelijkheid te nemen, hoopt Gerard Voordes dat zijn werknemers niet genoodzaakt zijn om terug te vallen op kinderarbeid. Hij vertelt: "De gezinnen van onze werknemers zijn volledig afhankelijk van dit inkomen. De werknemers van ons bedrijf in Pakistan zijn ons belangrijkste kapitaal."

Trainingen in Nederland

Muta Sport heeft geïnvesteerd door 75 Pakistaanse werknemers in Nederland te trainen op het gebied van onder meer DTP-studiowerk, het maken van digitale patronen en het werken met sublimatieprinters. Toen de coronacrisis uitbrak, besloot het bedrijf om deze groep vaste werknemers door te betalen en niemand te ontslaan.

Stukloners een kwetsbare groep

Gerards zorg lag bij de stukloners: 500 arbeiders die ongeschoold werk verrichten bij Muta Sport en de joint venture-partner Capital Sport. "Zij vormen een belangrijke flexibele schil, omdat zij niet alleen de kleding in elkaar stikken maar ook de pieken opvangen in de productie", vertelt Gerard. Een kwetsbare groep want vaak zijn ook partners, kinderen, kleinkinderen, opa's en oma's afhankelijk van het inkomen van een stukloner.

Pakistan kent geen overheidssteun. Geen werk betekent dus geen eten. De kans is dan groter dat ouders hun kinderen erop uit sturen om te gaan werken. "Om dat te voorkomen, kwamen we op het idee om voedselpakketten uit te delen."

Ketens 100% kinderarbeidvrij

Muta Sport heeft met de RVO-subsidie Fonds Bestrijding Kinderarbeid (FBK) een project opgezet: een platform dat kinderarbeid in de keten op een zakelijke manier oplost. De productieketens van Muta Sport en Capital Sports zijn 100% kinderarbeidvrij.

Niet door controlerende bril kijken

Deze ervaringen deelt Muta Sport met FBK om zo ook andere bedrijven te helpen bij het bestrijden van kinderarbeid. "Bij het terugdringen van kinderarbeid is het nodig om anders naar de keten te kijken. Niet door een controlerende bril maar vanuit het ondernemersperspectief. De motivatie en het belang om iets te veranderen, moet komen uit de ondernemer en de keten zelf."

Voedselpakketten met subsidie

Muta Sport en moederbedrijf Muta Holding betalen de voedselpakketten grotendeels zelf. Dit is al snel een kostenpost van € 10.000 euro in de maand. In overleg met RVO is een klein deel van de FBK-subsidie gebruikt voor de voedselpakketten. Omdat de crisis nog wel even gaat duren, is Gerard bezig met een structurele oplossing.

Weer op adem komen

Muta Sport wil eigenlijk bij elke nieuwe opdracht, voedselpakketten uitdelen. Het aantal pakketten hangt samen met de hoogte van de opdracht. "Zo hopen we de Pakistaanse stukloners door de crisis heen te helpen. Op die manier kan deze kwetsbare groep financieel weer enigszins op adem komen."

Op www.mutahelpt.nl leest u hoe u kunt bijdragen aan dit initiatief.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.