NBSO's in China: "de kansen liggen er" | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

NBSO's in China: "de kansen liggen er"

Meer artikelen

Hoe kunt u na (en naast) de coronapandemie gezond zaken blijven doen in het buitenland? Een vraag waar de chief representatives van de Netherlands Business Support Offices (NBSO's) in Chengdu en Nanjing antwoord op kunnen geven: "De business is er in China. Én de wil om samen te werken."

Even voorstellen: William van Tongeren is chief representative van NBSO Chengdu. Hier voert China snel en ambitieus de 'Go West Policy' door. Dit NBSO focust op kansen voor Nederlandse bedrijven in agrifood, creatieve industrie, energie, hightech, tuinbouw, petrochemie en life sciences.


William van Tongeren

Schakel voor de internationale keten

William: "De corona-uitbraak in februari en alle maatregelen daarna, waaronder een zware lockdown van 2 maanden voor heel China, zijn zeer ingrijpend geweest voor het handelsverkeer en de productie, die vaak schakels zijn in een internationale keten." Voor buitenlanders die niet in China gevestigd zijn, is er nog geen inreisvergunning. "Dat is voor hen een zware belemmering, en die duurt inmiddels erg lang", zegt hij.

Niet de eerste keer

En de Chinese bevolking? William: "Vreemd als het klinkt: zij weten hoe het werkt. Dit is niet de eerste ziekte waar in China strenge maatregelen voor getroffen zijn. De sfeer is rustig en gedisciplineerd. Mensen dragen mondkapjes in het openbaar en de healthcare-app voorkomt dat besmette mensen zich in het sociale verkeer begeven. Via de app WeChat blijft iedereen op de hoogte van de lokale verspreiding van corona."

Roadshow langs bedrijven

Richard van Ostende is net als William chief representative bij een NBSO, namelijk in Nanjing: "Vanwege de maatregelen voel ik me hier veilig. In mei heb ik een roadshow langs diverse bedrijven gemaakt en was ik bij de opening van een nieuwe bedrijfslocatie."


Richard van Ostende

De business is er

Nederlandse ondernemers willen volgens Richard nog steeds in China investeren. De business is er. Er liggen kansen in de agrisector, de automotive en offshorewind. Er is een intrinsieke wil om samen te werken, ook internationaal. Richard: "En het klinkt gek, maar ik heb begin september de eerste vakbeurs van dit jaar meegemaakt, met 9 Nederlandse standhouders in de tuinbouwsector; 11 bedrijven deden mee aan een roadshow."

Feiten checken op locatie

NBSO's zijn voor Nederlandse ondernemers een bron van actuele informatie. Richard: "Relevante ontwikkelingen delen we binnen het postennetwerk in China." Dat gaat over coronamaatregelen en over de impact ervan op de productie en de handel in de regio. Via bronnen en contacten kunnen de NBSO's ter plaatse feiten checken en ook sectorspecifieke informatie uitzoeken.

Grenzen gaan gefaseerd weer open

Hoe staat het nu met het zakenverkeer? William: "De centrale Chinese overheid heropent de grenzen in fases. Buitenlanders met een 'residence permit' mogen nu terugkeren, maar moeten 14 dagen in quarantaine. Daarna komen de zakenreizigers aan de beurt. De overheid neemt stimuleringsmaatregelen voor het mkb dat cash flow is misgelopen. Zij krijgen bijvoorbeeld uitstel van belastingafdracht."

In gesprek met bedrijven

Richard: "Opmerkelijk vind ik, wat vooral gemeentes doen om bedrijven te stimuleren. Zo was ik in augustus bij een Round Table in Beijing. De hoogste ambtenaar ging daar in gesprek met buitenlandse bedrijven en overheden. Het onderwerp: hoe gaat het met de business en hoe kunnen we jullie faciliteren?" Daarna worden stappenplannen bedacht.

William signaleert dezelfde trend in Chengdu, waar hij elk halfjaar deelneemt aan een Round Table met de burgemeester en buitenlandse bedrijven: "We zien inspanningen om een continue dialoog aan te gaan. Er is openheid in het contact met bedrijven, náást de strenge kaders en de bureaucratie van de centrale Chinese overheid. Dat getuigt van een flexibele houding."

Lokale oren en ogen

NBSO's zijn de lokale 'oren en ogen' voor Nederlandse ondernemers. Zij bouwen op de juiste plek mee aan de voorwaarden voor een goed internationaal zakenklimaat. Zij signaleren zakelijke kansen en zorgen dat ondernemers zich kunnen informeren, presenteren en positioneren. Op NL Pavilions op beurzen, tijdens seminars/webinars en tijdens matchmaking events. Door hun vele contacten met ondernemers blijven NBSO's scherp op wat er nodig is. William: "En ook in deze tijd kunnen wij voor ondernemers een betrouwbare contactpersoon en informatiebron ter plaatse zijn."

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.