Service menu right

Nederlands bedrijf maakt apparaten die vanaf ontwerp niet te hacken zijn

Meer artikelen
Hackers tijdens een hackaton

Van babyfoons tot online te bedienen thermostaten: het aantal apparaten dat met internet is verbonden (Internet of Things, IoT) groeit met de minuut. Leuk en handig, maar ook de bedreigingen nemen snel toe. Het Nederlands/Amerikaanse bedrijf Intrinsic-ID ontwikkelde dankzij een Innovatiekrediet beveiligingsoplossingen die de veiligheid van een apparaat al in ontwerpfase vergroot.

 "Voor IoT-beveiliging moet elk apparaat geauthenticeerd kunnen worden. Daarvoor moet elk apparaat een unieke ID hebben die niet te klonen is", aldus Pim Tuyls, CEO van Intrinsic-ID.

Bescherming door gepatenteerde technologie

Intrinsic-ID gebruikt gepatenteerde SRAM PUF-technologie (Static Random-Access Memory Physical Unclonable Function) om een beveiligde sleutel te genereren voor elk afzonderlijk apparaat. Dit maakt het mogelijk om individuele IoT-apparaten te identificeren op basis van de unieke ID van hun microprocessoren.

Verzelfstandiging Intrinsic-ID dankzij Innovatiekrediet

Intrinsic-ID is ontstaan vanuit de R&D afdeling van Philips (Natuurkundig Laboratorium). Nadat NXP zich als halfgeleiderdivisie afsplitste van Philips, bleef die afdeling achter bij Philips, en ging een aantal ondernemende medewerkers een spin-out voorbereiden. De Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) keurde hun aanvraag voor een Innovatiekrediet goed. Dankzij dit krediet van het ministerie van Economische zaken en Klimaat en een gelijktijdige participatie door Prime Ventures kon Intrinsic-ID verzelfstandigen en opende het bedrijf een vestiging in Silicon Valley, Californië. Tijdens de commercialisatie kwam de omzetgroei later dan voorzien. Het perspectief bleef echter goed, daarom verleende RVO.nl uitstel voor de aflossing van het krediet.

Van chip naar cloud

De beveiligingsoplossingen van Intrinsic-ID zijn te gebruiken voor het valideren van betalingssystemen, het beveiligen van verbindingen, het authenticeren van sensoren en het beschermen van gevoelige militaire en overheidssystemen.
Diverse chipfabrikanten integreren deze op de ROM (read-only memory) van allerlei (programmeerbare) chips. Intrinsic-ID implementeerde zijn beveiligingstechnologie wereldwijd al in meer dan 125 miljoen devices.