Nederlandse kweekvis Yellowtail blijkt een duurzaam topproduct

Meer artikelen

De ontwikkeling van kweekvis zit in een stroomversnelling. De Yellowtail van Kingfish Zeeland is zelfs zo smaakvol, dat internationale topchefs ermee weglopen. En zo duurzaam gekweekt dat Kingfish Zeeland gebruik kan maken van fiscale regelingen zoals EIA en MIA\Vamil.

"Kweekvis op het vaste land kan een game changer zijn zoals de glastuinbouw dat honderd jaar geleden was", zegt algemeen directeur Ohad Maiman van Kingfish Zeeland.

De duurzame viskwekerij op land brengt sinds 2017 zijn high-end Dutch Yellowtail op de markt. Een vis die oorspronkelijk alleen rond Australië en Japan voorkomt en ze daar gebruiken voor sushi en sashimi. Wereldwijd zijn topchefs enthousiast over de culinaire mogelijkheden. Inmiddels is de vis ook in Europa te krijgen via de betere retailkanalen.  

Net zoals Tesla

"De strategie van Kingfish Zeeland is geënt op die van Tesla", zegt Maiman. "Net zoals Tesla met de Model S, zijn wij begonnen aan de high end-kant van de markt. En hebben we een overstijgend doel: met nieuwe, innovatieve technologie wezenlijk bijdragen aan duurzamer leven op onze planeet".

Dutch Yellowtail is een topproduct en premium merk. "We produceren dit vooralsnog tegen hoge kosten en voor een publiek dat hier extra voor wil betalen. Hebben we onze plek in die markt veroverd, dan richten we ons zo snel mogelijk met goedkopere varianten op de lagere regionen: de schappen van de supermarkten."

Kwaliteit en duurzaamheid centraal

Het bedrijf kweekt De Dutch Yellowtail in een gesloten systeem. Kwaliteit en duurzaamheid staan centraal:

  • het bedrijf gebruikt uitsluitend groene stroom
  • geavanceerde zuiveringsinstallaties zorgen voor schoon gezuiverd water uit de Oosterschelde
  • de vissen krijgen volledig biologisch voedsel
  • geen gebruik van pesticiden of antibiotica in het proces

Certificaten

Het leverde Kingfish Zeeland certificeringen op zoals:

  • Best Aquaculture Practice (BAP)
  • Aquaculture Stewardship Council (ASC)
  • Maatlat Duurzame Aquacultuur (MDA),waardoor de investeringen in de viskwekerij in aanmerking kwam voor een aantal fiscale regelingen

Binnen 24 uur leveren in Europa

"We liggen op schema", zegt Maiman. "We leveren nu overal in Europa binnen 24 uur verse Dutch Yellowtail en we zijn op zoek naar een geschikte plek in de Verenigde Staten om ook daar een kwekerij te beginnen. In de toekomst kweken we ongetwijfeld ook andere vissoorten."

De rol van RVO.nl

Via RVO.nl maakte Kingfish Zeeland gebruik van de Milieu-investeringsaftrek (MIA), de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Die laatste, aanvullende steun is omdat de kwekerij feitelijk de overbevissing van tonijn tegengaat. En de noodzaak wegneemt om de Yellowtail te importeren uit de oorspronkelijke leefomgeving in de Aziatische wateren.

Meer weten?

Service menu right