Nederlandse organisaties starten leerlooierijproject voor schonere Ganges | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Nederlandse organisaties starten leerlooierijproject voor schonere Ganges

Meer artikelen

Ngo Solidaridad, chemiebedrijf Stahl en PUM Netherlands senior experts gaan samen de vervuiling in de Zuid-Aziatische rivier de Ganges terugdringen. De 3 Nederlandse organisaties krijgen hiervoor steun van het Fonds Duurzaam Water (FDW). Op 13 november 2017 is het project van start gegaan.

De vervuiling wordt voor een groot deel veroorzaakt door 400 leerlooierijen in de Indiase regio Kanpur. De initiatiefnemers van het project willen de leersector verduurzamen door alternatieve werkwijzen en technologieën te introduceren.

Samenwerking met lokale bevolking

Het doel van het 5-jarige project is ambitieus: het terugbrengen van de hoeveelheid afvalwater van leerlooierijen met ten minste 40%. De 3 partijen gaan daarvoor samenwerken met lokale partners.

Om de beschikbare technologieën en werkmethodes te demonsteren, richt Stahl een 'Center of Excellence' op. Ook zijn er activiteiten voor inwoners van dorpen stroomafwaarts. Zij leren efficiënter om te gaan met water voor irrigatie en veehouderij.

"Stahl zet zich wereldwijd in voor veilig chemicaliëngebruik," zegt Michael Costello, Director Sustainability bij Stahl. "In Kanpur lozen de leerlooierijen dagelijks ruim 50 miljoen liter afvalwater in de Ganges. Om dit te veranderen moeten we met de industrie en lokale overheden de handen ineenslaan om deze iconische en heilige rivier schoner te maken."

Hulp en handel

Gert van der Bijl, International Program Manager Livestock & Leather bij Solidaridad: "Samen met leerlooierijen en overheden werken we aan duurzamere werkwijzen voor de leerlooierijen. Solidaridad introduceert op alle niveaus nieuwe technologieën, bedrijfsprocessen en trainingen om het waterverbruik en de vervuiling terug te dringen. Ook het verbeteren van de arbeidsomstandigheden is een belangrijk aandachtspunt."

"Er wordt veel gesproken over hulp en handel, maar het is lastig om concrete oplossingen te bedenken die gunstig zijn voor arbeidersgezinnen én het milieu ontlasten," zegt PUM CEO Johan van de Gronden. "We zijn trots dat we met overheden, de leerlooierijen, ngo's en de lokale bevolking samenwerken om een levendige leerproductieketen te creëren die het milieu zo min mogelijk belast."

Fonds Duurzaam Water

Met Fonds Duurzaam Water stimuleert het ministerie van Buitenlandse Zaken publiek-private samenwerking in de watersector. Doel is de waterveiligheid en waterzekerheid in ontwikkelingslanden te verbeteren.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.