Nieuwe batterijtechnologie dankzij mislukt experiment voor flexibele zonnecellen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Nieuwe batterijtechnologie dankzij mislukt experiment voor flexibele zonnecellen

Meer artikelen

Stel je voor dat de elektrische apparaten die je nu gebruikt, kleiner worden. Dat elektrische auto's een stuk goedkoper te produceren zijn, of veel verder kunnen rijden. Dit zijn de toekomstbeelden van Christian Rood, oprichter van LeydenJar. Dit bedrijf werkt sinds 2016 aan een batterij die tot 50% meer energie kan opslaan dan huidige batterijen.

LeydenJar ontwikkelt een pure silicium anode voor gebruik in lithium-ion batterijen. Wat deze silicium anode uniek maakt, is dat het de capaciteit van de huidige grafieten anodes vertienvoudigt.

"Ons bedrijf is eigenlijk ontstaan uit mislukte zonneceltechnologie", vertelt Rood. Ongeveer 13 jaar geleden is technologie ontwikkeld om flexibele zonnecellen te kunnen maken. Het daarvoor ontwikkelde silicium laagje bleek te poreus voor toepassing in zonnecellen. Die technologie bleef een paar jaren liggen. "Tot 4 jaar geleden. Want toen bedacht de uitvinder van het siliciumlaagje dat dit misschien wel heel goed toepasbaar kon zijn in de anode van een batterij."

Technologie aantonen in prototype

LeydenJar is een zogeheten 'spin out venture' van het ECN (Energieonderzoek Centrum Nederland, een onderdeel van TNO). "De technologie lag daar op de plank. Wij hebben toen gevraagd of we mochten proberen om er een bedrijf van te maken", legt Rood uit.

De eerste stap voor LeydenJar was aantonen dat de technologie inderdaad werkt, met een prototypebatterij. Voor de financiering van deze 1e fase kwam Rood uit bij de Vroegefasefinanciering (VFF) die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) verstrekt.

VFF helpt bij vervolginvestering

"De VFF is vooral bedoeld om een vervolginvesteerder over de streep te trekken", legt adviseur Innovatiekrediet en VFF Kees van Hoeven uit. Via VFF kunnen innovatieve starters een aanvraag indienen voor € 50.000 tot € 350.000.

Dit geld kunnen zij gebruiken om de onzekerheden bij de vervolginvesteerder weg te nemen. De belangrijkste voorwaarde om voor VFF in aanmerking te komen, is dat er al een financier in beeld moet zijn voor het vervolgtraject. Daarnaast is het belangrijk dat je een innovatief product ontwikkelt, met maatschappelijke impact.

"Steun overheid noodzakelijk voor innovatie"

De ontwikkeling van deze innovatie is niet zonder risico, benadrukt Rood: "Gangbare venture capital partijen zijn in deze 1e fase nog niet zo happig. Durfkapitalisten wachten liever even af om te zien welke bedrijven de eerste jaren doorkomen. We hebben daarom een actieve overheid nodig voor de financiering van dit soort innovaties. Zo'n VFF is dan een hele mooie 1e dominosteen."

SME2/Accelerator subsidie

LeydenJar zit inmiddels in de 3e financieringsgolf, met een beoogde financiering van € 5 miljoen. Die bestaat uit een investeringsronde, de aanvraag van een innovatiekrediet en een SME fase 2 subsidie van € 2,2 miljoen uit de EU. Hiermee wil het bedrijf verder investeren in het verhogen van de energiedichtheid van de batterij. Ook moet de anodemachine productiever worden om uiteindelijk kosteneffectief te zijn.

De accelerator subsidie, ook wel SME fase 2 genoemd, is onderdeel van het innovatieprogramma Horizon 2020. "Het is een Europese subsidie voor mkb'ers om hun unieke innovaties, die niemand anders in Europa kan maken, sneller schaalbaar te maken voor de markt", legt RVO.nl adviseur Jean-Luc Eggen uit. Hij is expert Europese mkb-subsidies Horizon 2020 en Eureka.

Advies bij subsidieaanvraag

"Bij Europese subsidies kunnen wij als RVO-adviseurs actief met bedrijven meedenken, omdat de beoordeling van de aanvraag niet door ons, maar in Brussel gedaan wordt", vertelt Eggen. "Wij denken met je mee of de subsidie die je in gedachten hebt wel past. We geven feedback op de aanvraag die je indient in Brussel. Ook kun je met ons je pitch oefenen die je in Brussel moet houden."

Die ondersteuning is fijn, vindt Rood: "Als ondernemer ben je altijd heel overtuigd van je eigen verhaal. Dan is het heel handig dat ze je bij RVO.nl met een frisse blik een spiegel voorhouden."

Meer weten?

Lees meer over de mogelijkheden van VFF en de SME2/accelerator subsidie van Horizon 2020.
Dit artikel verscheen ook op Baaz.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.