Nieuwe inzichten energieverbruik dankzij EED energie-audit | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Nieuwe inzichten energieverbruik dankzij EED energie-audit

Meer artikelen

Energiecoördinator Arnold van Triest van VDL Groep is voor zijn bedrijf actief bezig met energie besparen. Een groot deel van de erkende maatregelen heeft VDL al genomen en de EED energie-audit is nu ook uitgevoerd. De energie-audit bracht nieuwe inzichten.

De EED energie-audit is een verplichting die voortkomt uit de Europese Energy Efficiency Directive. Met de energie-audit wil de overheid bedrijven en instellingen bewust maken van hun energieverbruik én van de mogelijkheden om energie te besparen en te verduurzamen. Het EED energie-auditverslag geeft een gedetailleerd overzicht van alle energiestromen bij de onderneming. Ook geeft het inzicht in de mogelijke besparingsmaatregelen en de te verwachten effecten daarvan.

Bedrijven zijn energie-auditplichtig als zij als grote onderneming, inclusief partner- en verbonden ondernemingen, meer dan 250 fte hebben of een jaaromzet van meer dan € 50 miljoen én een jaarlijkse balanstotaal van meer dan € 43 miljoen.

Uitvoering door eigen medewerkers binnen VDL

Arnold van TriestArnold van Triest geeft aan dat VDL ervoor koos de energie-audit intern te laten uitvoeren door eigen medewerkers en niet door een intermediair. Van Triest vertelt: "Een bewuste keuze, omdat onze medewerkers de dagelijkse praktijk het beste kennen. Daardoor schatten ze beter in welke maatregelen effectief zijn. Bovendien maakt het hen ook energiebewuster en creëren wij sneller draagvlak voor het doorvoeren van maatregelen."

Voordelen aanpak VDL

Het uitvoeren van de energie-audit heeft VDL vooral inzicht gegeven in welke aanvullende organisatorische maatregelen ze nog kunnen nemen. Van Triest vertelt verder: "Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat een machine onnodig stand-by staat? Juist doordat de audit door onze eigen medewerkers is uitgevoerd, herken je dit soort maatregelen sneller. Bovendien kijk je door de energie-audit veel gerichter naar je eigen situatie, terwijl de verplichte erkende maatregelen die wij al hebben genomen veel generieker zijn."

Tips voor andere ondernemers

Tips voor ondernemers die energie-auditplichtig zijn, heeft Van Triest ook. "Als je verbetermaatregelen vindt die bijdragen aan energiebesparing, probeer dan breder te kijken. Kunnen die maatregelen bijvoorbeeld ook bijdragen aan betere werkomstandigheden, zoals een betere veiligheid? Benut daarnaast natuurlijke momenten om energiebesparende maatregelen door te voeren. Bijvoorbeeld het moment dat een ketel toch al vervangen moet worden. En last but not least: Betrek medewerkers zoveel mogelijk bij het proces. Gebruik de energie-audit als kans om bewustwording over energie besparen te vergroten."

Meer weten?

Wilt u meer weten of direct aan de slag gaan? Bekijk de pagina Energie-audit EED van RVO. Energie-auditplichtige bedrijven hebben uiterlijk tot 31 december 2020 de tijd hun energie-auditverslag in te leveren via het eLoket.

 

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.