Service menu right

Nieuwe netwerken maken mkb'ers en zorginstellingen cyberweerbaar

Meer artikelen
Hacker achter laptop

Geen organisatie kan meer zonder ICT. Dat maakt ze extra kwetsbaar voor cybercriminelen. Via de subsidieregeling Cyberweerbaarheid ontstaan netwerken waarin bedrijven elkaar wijzen op de risico's. De netwerkorganisatie 8e Disbalans en CyberweerbaarheidsNetwerk Drechtsteden (CND) zijn al begonnen om ondernemers bewust te maken.

Om veilig digitaal te ondernemen heeft de overheid het Digital Trust Center (DTC) opgericht. Het DTC wil organisaties weerbaarder maken tegen cyberdreigingen. De subsidieregeling Cyberweerbaarheid helpt daarbij.

Bewustwording risico’s

CND is een van de netwerken dat zich met succes inschreef voor de regeling. "We bestaan uit 4 partners met elk een eigen netwerk", zegt informatiebeveiligingsadviseur Steven Verkaart. "Met elkaar willen we een sterk nieuw netwerk opzetten om de duizenden mkb-bedrijven in de Drechtsteden te bereiken." Volgens Verkaart is informatiebeveiliging een drie-eenheid van mens, processen en techniek. "Mensen moeten zich eerst bewust zijn van veiligheidsrisico's." Ook processen zijn belangrijk. "Zorg bijvoorbeeld dat je een medewerker die vertrekt standaard blokkeert op je systemen."

Enquêteren en inventariseren

Juist aan het mentale aspect van cyberweerbaarheid besteedt CND veel aandacht. "We ontwikkelen instrumenten, zoals enquêtes, waarmee we bedrijven bevragen hoe afhankelijk ze zijn van hun IT-componenten. En wat de schade is als IT uitvalt of gegevens gestolen worden. Vervolgens bieden we samen met studenten van onze partner HBO Drechtsteden tools aan om risico's te inventariseren. Dat gebeurt op een persoonlijke manier in de context van het bedrijf. Zo dringt het belang ervan des te meer door en wordt het tastbaar."

Zorginstellingen Limburg

Net als CND vormt ook de 8e Disbalans met verschillende partners een netwerk. Dit is specifiek gericht op zorginstellingen, in eerste instantie in Limburg. "Uit onderzoek blijkt dat digitale veiligheid het grootste punt is", zegt Inge Muller, mede-eigenaar van NuBNO, deelnemer aan de netwerkorganisatie 8e Disbalans. "Een van de problemen hier is dat medewerkers zich vaak niet bewust zijn van onveilig gedrag. Ze gaan bijvoorbeeld met hun eigen telefoon bellen als het systeem uitvalt."

Infographic met procedures

De 8e Disbalans wil instellingen helpen om stapsgewijs een solide organisatie op te tuigen voor cyberveiligheid. "We ontwikkelen hiervoor een standaardkaart in de vorm van een infographic. Hierop staan rollen, verantwoordelijkheden en procedures beschreven. Met elke organisatie onderzoeken we hoe de standaardkaart past in hun eigen situatie. Vervolgens gaan we de daarin beschreven procedures ook echt met ze testen en scenario's trainen." De standaardkaart bevat een online toolkit met bijvoorbeeld instructies, bellijsten en trainingen. "Zo kunnen instellingen er zelf actief mee werken en checken ze jaarlijks de werking ervan."

Beste werkwijzen delen

"Dankzij de subsidieregeling Cyberweerbaarheid krijgen onze plannen ruggensteun", zegt Muller. "Het is voor ons nu ook mogelijk een platform te ontwikkelen waarin de zorginstellingen beste werkwijzen delen. We kunnen bovendien gedegen onderzoek doen naar de standaardkaart en een campagne opzetten om ons project kenbaar te maken in de regio." Ook voor Verkaart is met de toegekende subsidie de impact veel groter. "Samen met onze partners kunnen we op veel grotere schaal bedrijven benaderen."

Meer weten?

Ondernemers kunnen in 2020 weer gebruikmaken van de Subsidieregeling Cyberweerbaarheid. Lees meer over hoe het Digital Trust Center ondernemers helpt veilig digitaal te ondernemen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.