Nieuwe software simuleert energiepieken

Meer artikelen
smartgrids

Hoeveel decentrale stroom kan ons stroomnetwerk aan? Als het een probleem wordt, hoe lossen we dat dan op? Reserveren we bijvoorbeeld in de wijk ruimte voor een buurtbatterij? Voor die vragen ontwikkelde DNV GL een testfaciliteit voor slimme netten.

Met een proef met het netwerk van Hellevoetsluis beleefde de testfaciliteit zijn vuurdoop. De International Test and Simulation Facility (ITSF) is geen fysiek laboratorium. Het is een softwareprogramma met rekenkracht, legt Hans de Heer van DNV GL uit. Eind 2013 won DNV GL (toen nog DNV KEMA) met 5 partners een tender binnen de Topsector Energie-regeling om de testfaciliteit te bouwen.

Rekenkracht

In deze faciliteit simuleert DNV GL na welke effecten verschillende duurzame toekomstscenario’s hebben op het elektriciteitsnet. Het programma rekent aan het laagspanningsnet waar de woningen op zijn aangesloten en aan het middenspanningsnet. Transformatorhuishuisjes zijn de schakel tussen deze 2 netten.

Hellevoetsluis

"Onlangs rondden we een eerste test af in de gemeente Hellevoetsluis om te onderzoeken of ons systeem werkt. Het gaat namelijk in een middelgrote gemeente als Hellevoetsluis al snel om tienduizenden elektrische apparaten. In Hellevoetsluis tonen we aan dat het ITSF dit aankan", aldus De Heer.

Mooie visualisaties

Het ITSF levert het inzicht dat nodig is voor zowel de netbeheerder als de gemeente om goed geĂŻnformeerde beslissingen te nemen. De verkregen data leveren ook mooie visualisaties op. De Heer: "Dan zien beleidsmakers of burgers precies in welke buurten en bij welk scenario het elektriciteitsnet overbelast raakt. Die plekken lichten dan rood op."

Buurtbatterij

Een betrouwbaar elektriciteitsnet is de verantwoordelijkheid van de netbeheerder. Die denkt na over oplossingen voor netverzwaring of smart grids. De gemeente speelt ook een grote rol. Die wijst bijvoorbeeld ook een locatie aan voor een buurtbatterij voor de opslag van lokaal geproduceerde elektriciteit." Het ITSF geeft gemeenten de mogelijkheid om in te spelen op duurzame ontwikkelingen", zegt De Heer.

Topsector Energie-regeling

DNV GL ontwikkelde de International Test and Simulation Facility (ITSF)de samen met ICT Automatisering, de TU Eindhoven, de Vlaamse onderzoeksinstelling VITO, het Groningse energie-instituut EnTranCe en TNO in het kader van de Subsidies energie-innovaties (Topsector Energie). RVO.nl voert de regeling uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Lees het hele artikel op Stadszaken.nl.

Service menu right