Nieuwe verpakkingseisen in Duitsland: wat is er veranderd? | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Nieuwe verpakkingseisen in Duitsland: wat is er veranderd?

Meer artikelen

Internationaal ondernemen is vaak een kwestie van aanpassen: je marketing, je strategie en soms zelfs je product. Het moet allemaal worden afgestemd op de doelmarkt. Ook als je dichtbij huis gaat exporteren. Zoals naar Duitsland.

In Duitsland gelden bijvoorbeeld strenge(re) regels voor het recyclen van verpakkingsafval. En daar moet jij als exporteur wellicht aan voldoen. Sinds 1 januari is er een nieuwe wet die de bestaande eisen verder aanscherpt: het Verpackungsgesetz (VerpackG).

RVO.nl-adviseur Rinske van den Brink legt uit hoe het zit.

Rinske, wat is er precies zo speciaal aan de (nieuwe) Duitse regels rond verpakkingen?
"Waar ondernemers vooral rekening mee moeten houden, is dat je als exporteur in bepaalde gevallen meer verplichtingen hebt dan in Nederland of andere Europese landen. Je kunt niet zomaar een verpakt product op de Duitse markt brengen en denken dat de recycling zichzelf wel oplost. De Duitse wetgever legt de verantwoordelijkheid voor de recycling neer bij degene die het product als eerste op de Duitse markt brengt.

Overigens de nieuwe regels zijn niet eens zo speciaal. VerpackG is een modernere en aangescherpte versie van de VerpackV. En die bestaat al sinds 1991.

Wat valt er allemaal onder deze regelgeving?
"Best veel. Het loopt uiteen van consumentenverpakkingen tot transportverpakkingen. Van een wikkel rondom een reep chocola tot de doos en het opvulmateriaal dat je gebruikt om het product naar Duitsland te sturen. Als je producten in Duitsland verkoopt of wil verkopen, heb je er dus al snel mee te maken."

Hoe weet ik of het mij als exporteur raakt?
"Dat hangt van je rol in het proces af. De Duitse wet legt de verantwoordelijkheid bij degene die het product als eerste op de Duitse markt brengt, de zogenaamde 'Erstinverkehrbringer'. Op onze pagina over verpakkingseisen vind je een uitleg met een aantal voorbeelden.

In principe kan je ervan uitgaan dat als je je product in Nederland produceert en verpakt en vervolgens direct levert aan je klant in Duitsland, dat je Erstinverkehrbringer bent. En dan moet je dus voldoen aan de eisen van VerpackG.”

En wat zijn deze eisen precies?
"Het hele systeem is wat lastig uit te leggen. Het komt erop neer dat de wet voorschrijft dat je als Erstinverkehrbringer verplicht bent je verpakking terug te nemen. Dat is natuurlijk in de praktijk lastig. Je kan niet als producent bij al je klanten langsgaan om de doos weer mee te nemen.

Daarom werkt men met het 'Duales System'. Dit houdt in dat je een contract afsluit met een 3e partij, die jouw recyclingverplichtingen overneemt. Op onze pagina over VerpackG staat dit wat uitgebreider uitgelegd."

Wat zijn de gevolgen als ik het niet doe of vergeet?
"Allereerst, het is sterk af te raden om het niet te doen. VerpackG is een Duitse wet en net als in Nederland moet je aan de wetten voldoen, of het je nu uitkomt of niet. Bovendien zijn de Duitsers – zoals bekend – vrij streng in het naleven van de wetten en regels.

Wat de gevolgen zijn als je zomaar producten op de Duitse markt brengt? Dat is lastig te zeggen. Het hangt af van verschillende factoren, zoals de mate van overtreding. Ik geloof dat de maximale boete die uitgedeeld kan worden zo'n € 200.000 is."

Liever voldoen aan de regels dus. Waar kan ik meer informatie vinden over de VerpackG?
"Wij hebben een aparte pagina over de verpakkingsregels in Duitsland. Daar staan ook een aantal links naar bronnen die je meer inzicht kunnen geven in de regels en verplichtingen in jouw situatie.

Kom je er toch niet uit? Dan kun je ook contact opnemen met mij of een van mijn collega's. In een vrijblijvend adviesgesprek kunnen we dan kijken hoe de wetgeving op jou van toepassing is."

Meer informatie

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.